Четвер, 18.04.2024, 13:56
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:37
Експедиція Приморським та Приазовським районами Запорізької області

З 8 по 12 травня 2019 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо рідним краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області, було проведено краєзнавчу експедицію Приморським та Приазовським районами Запорізької області.

В комплексній експедиції взяли участь 2 гуртки Центру: «Географічне краєзнавство» ОКЗ «Орієнтир» Петро-Михайлівської сільської ради (керівник Максим Олійник) та «Історичне краєзнавство» Костянтинівського НВО №1 «Таврія» (керівник Ольга Горбова). Кількість учасників склала 20 осіб. Загальне керівництво здійснювали співробітники Центру Юрій Сало та Олександр Савельєв.

Експедиція проходила з активним способом пересування у формі пішохідного походу 2 ступеня складності. Не дивлячись на несприятливі погодні умови, за 5 днів було подолано 63 км за маршрутом: с. Мануйлівка – с. Мар'янівка – Могила Куксунгур – с. Петрівка – Корсак-Могила – Коларівський кар'єр – с. Болгарка – с. Єлизаветівка – Єлисіївський кар’єр – ст. Єлізаветівка.

Район експедиції пролягав цікавими місцями для досліджень як гуманітарного, так і природничого напряму. Села, якими пройшлись гуртківці, до середини ХІХ ст. населяли ногайці, які після Кримської війни та притиснень з боку російської влади почали масово переселятися до Туреччини. На звільнену територію у 1861-1863 рр. з Північно-Західної Болгарії та Бесарабії прибули болгарські переселенці. На місцях колишніх ногайських сіл і аулів вони заснували свої селища. Гуртківці спілкувались з нащадками болгарських переселенців, знайомились з особливістю архітектури, досліджували побут та місцеві звичаї. Траплялись на маршруті також і культові споруди, побудовані в другій половині ХІХ ст.: напівзруйновані, нині не діючі православні церкви в селах Мануйлівка та Мар'янівка.

Маршрут експедиції включав відвідання унікальних геологічних пам'яток. Вихованці досліджували особливості Могили Куксунгур, яка піднімається над місцевістю пагорбом висотою 5 м, що складений залізистими кварцитами центрально-приазовської серії нижнього протерозою. Ознайомились з територією ландшафтного заказника «Корсак-могила» (133 м н. р.м.), біля якої розташований покинутий кар'єр, в якому на початку минулого століття видобували багаті залізні руди. Також вихованці плідно попрацювали біля затопленого Коларівського кар'єру. Окрасою експедиції став відпрацьований Єлисеївський пегматитовий кар’єр, що являє собою одну з найбільш мальовничих пам’яток, не схожу на будь-які інші не тільки в Приазов’ї, але й в Україні.

Експедиція пройшла досить плідно: був зібраний історичний та етнографічний матеріал, зафіксовано сучасний стан архітектури району, зібрані петрографічні колекції та мінералогічний дидактичний матеріал для подальшого дослідження.

Учасники повернулися з експедиції з чудовими спогадами, незабутніми враженнями та новими знайомими. Результати експедиції будуть висвітлені у листопаді цього року на Обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю», що присвячена 80-річчю утворення Запорізької області, всеукраїнських конкурсах та конференціях учнівської молоді.

Відділ краєзнавства та патріотичного виховання

;">
Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 547 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz