Четвер, 28.03.2024, 23:14
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:25
Геологічна експедиція з активним способом пересування по Запорізькій області

Геологічна експедиція з активним способом пересування по Запорізькій області

16-26 червня 2016 р. гуртком пішохідного туризму КЗ «Центр туризму» ЗОР здійснено геологічну експедицію з активним способом пересування по Запорізькій області у формі пішохідного походу І к. с.

Похід-експедиція пролягав територією Чернігівського, Пологівського, Більмацького та Бердянського районів області за маршрутом: станція «Синя Гора» – Велика Кам’яна скеля – Більмак-Могила – с. Берестове – с. Троїцьке – р. Берда – с. Миколаївка – Скала «Вуха віслюка» – смт Осипенко.

Завданнями експедиції було дослідження сучасного стану геологічних об’єктів на маршруті проходження експедиції, їх фотографування, опис та оцінка сучасного стану та уточнення їх місця розташування, а також збір геологічних зразків.

Під час проходження маршруту були обстежені наступні геологічні об’єкті: Токмак-Могила (Синя Гора), Більмак-Могила, Ланцева Могила, Мігматитові скелі в с. Троїцьке, пасмо скель вздовж р. Берестова, скеля Сич, Висока скеля, Новосолдатські скелі, Миколаївські гранітні скелі, скеля Кристал, скеля Кварцитова, урочище Блакитні скелі, Осипенківський плагіогранітоїдний масив. Крім того були цікаві обстежені декілька діючих та кинутих кар’єрів та єдиний в Україні кар’єр з видобутку монцоніту.

Незважаючи на досить складні погодні умови – спека у безкрайньому степу виснажує навіть найвитривалішого туриста – всі учасники походу проявили витривалість і пройшли весь маршрут, виконавши поставлені експедиційні задачі.

Обстеження геологічних пам’яток з використанням методів географічного та геологічного дослідження дозволили дітям відпрацювати на практиці теоретичні знання, отримати нові навики і вміння. Крім того, процес практичного дослідження був цікавим для всіх учасників експедиції, адже в результаті наша група знайшла значну кількість фактів маловідомих для більшості жителів запорізького краю і країни в цілому.

Під час обстеження геологічних пам’яток природи було встановлено наступне:
1) Майже на всіх пам’ятках природи (крім Більмак-Могили та Могили Ланцевої) відсутні охороні знаки, межі об’єкту не винесені в натуру.
2) Такі геологічні пам’ятки, як «Токмак-Могила» та Більмак-Могила розташовані поруч з територією діючих кар’єрів та знаходяться під загрозою руйнації.
3) В обстежених кар’єрах видобувають такі породи як граніт, гнейс, мігматит, кварцит, монцоніт.
4) опис розташування геологічних пам’яток не завжди відповідає їх фактичному розташуванні на місцевості, як за картографічним матеріалом (карти, атласи) так природоохоронними документами.

Зібрані матеріали допоможуть у складанні довідника геологічних пам’яток Запорізької області та послугують основою для написання робіт до Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» та Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

керівник туристських груп (експедицій)
туристсько-краєзнавчого відділу Янущенко Д. В.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 850 | Додав: Тиалари | Теги: краєзнавчий відділ, запорізький центр туризму, експедиція
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz