Четвер, 25.04.2024, 13:19
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

14:39
Інформація про Всеукраїнську археологічну школу

Про Всеукраїнську археологічну школу

З 29 липня по 9 серпня гурток з історичного краєзнавства «GT» під керівництвом Окорокової І.Г. взяв участь у Всеукраїнській археологічній школі на базі Міжнародної експедиції «Замки Закарпаття». Вихованці займалися дослідженням Невицького замку, розташованого поблизу села Кам'яниця Ужгородського району. Зокрема, юні археологи брали участь в археологічних розкопках північної частини замкового рову. Також в рамках археологічної школи вони прослухали лекції, присвячені історії Невицького замку, особливостям дослідження та збереження фортифікаційних споруд в Україні.

На тлі інших замків Закарпаття Невицький відрізняється гарною збереженістю. Цьому сприяли віддаленість замку від великих населених пунктів, через що його в наші часи не використовували (на противагу, скажімо, Ужгородському). Тому Невицький замок зберіг свою автентичність, цілісність архітектурного ансамблю. Він багатий на археологічні знахідки, під експонування яких відведено окрему частину ужгородського музею.

Зробимо короткий екскурс в історію. Невицький замок був заснований на початку ХІІІ ст. Протягом століть він переходив з рук у руки, був зруйнований, перебудовувався, а сучасного вигляду набув у XVI ст. У 1645 р. замок пав під ударами трансильванських загонів, і більше не відбудовувався. У 1923 р. замок було передано Ужгородському туристичному клубу, зусиллями якого було проведено ремонтні роботи. Зокрема, встановлено дах на замковому донжоні, який і досі сприймається відвідувачами як історичний. У 1939 р. замок був об’єктом бойових дій – декілька годин чеські солдати стримували тут наступ угорських військ. Наприкінці 60-х – початку 90-х років у замку були проведені деякі реставраційні роботи та консервація окремих об'єктів. У замку проходили зйомки фільмів, концерти, його відвідували видатні люди, зокрема, Мстислав Ростропович, Юрій Шевчук.

Дуже гостро стоїть питання збереження цієї видатної пам'ятки. Для цього необхідно, щоб замок отримав статус державного заповідника. А тим часом його досліджують та рятують від руйнації волонтери з багатьох країн. З 1990 р. при замку діє міжнародна археологічна експедиція. Цікаво, що в перший же рік тут побувала група гуртківців тодішньої обласної станції юних туристів під керівництвом Валентини Твердохлєбової. А нині юні краєзнавці Запоріжжя під керівництвом Окорокової І.Г. продовжили шляхетну справу попередників. Їхня робота була висвітлена ЗМІ – в публікаціях та телепрограмах, зокрема, на київському каналі «БТБ» та ужгородському «Тиса». Батьки гуртківців із гордістю дивилися своїх дітей по телебаченню, вся країна почула про діяльність Запорізького обласного центру туризму та молоді.

Крім того, гуртківці відвідали екскурсії в Ужгородському замку та музеї при ньому, Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, підземеллями Львова, Музеї-аптеці Львова, міській ратуші та Високому замку Львова.

Крім того, запорожці нанесли дружній візит Закарпатському центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді.

Юні краєзнавці отримали в подарунок наукову літературу та футболки волонтерів Невицького замку, а також запрошення приїхати наступного року. Ми закликаємо до співпраці інші гуртки, їхніх керівників та всіх небайдужих людей. Наступного літа. А поки що дізнатися більше про замок, експедицію, а також посприяти громадському захисту пам’ятки можна на сторінці Невицького замку на Facebook.











Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 613 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz