П`ятниця, 19.04.2024, 12:32
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:33
Обласна літня школа для обдарованої молоді - 2018

Обласна літня школа для обдарованої молоді - 2018

Уже другий рік поспіль, на острові Хортиця, на базі КВНЗ "Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія" було проведено один із найуспішніших проектів по роботі з обдарованою молоддю Запорізької області - Третю літню школу МАН.

80 школярів із різних куточків Запорізької області – юних науковців та переможців обласного етапу МАН – 2018 протягом двох тижнів (з 11 до 24 червня 2018) мали змогу отримати фахові знання за різними профілями Малої академії наук: історико-географічним, фізико-математичним, хіміко-біологічним, української й іноземної філології.

Організаторами школи стали Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізька обласна рада. Координаторами роботи Літньої школи були навчальні заклади обласного підпорядкування: КЗ «Центр туризму» ЗОР, КЗ «Центр науково-технічної творчості учнівської молоді «Грані», КЗ «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ст. «Січовий колегіум», КЗ «Запорізький обласний Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» ЗОР при підтримці Запорізького Національного університету, Класичного приватного університету, Запорізької державної інженерної академії, Запорізького державного медичного університету та комунального закладу «Запорізький обласний центр художньо-естетичного виховання учнівської молоді» Запорізької обласної ради.

Навчальна програма школи передбачала інтерактивні лекції та практикуми як із загальних, так і профільних питань організації наукових досліджень, які проводили відомі науковці, професори та доценти провідних вузів Запоріжжя: Лепський А. М., Глазунов В.В., Торкут Н. М., Пономаренко Л. Г., Кривошеєва Л. М., Кривко І. М., Білівненко С.М., Кучковський О.М., Саламаха І.В., Варинський Б.О. та інші.

Програма Літньої школи була насичена і змістовним дозвіллям. Вихованці відвідали вистави театру-лабораторії «Vie», де мали можливість бути не тільки глядачами, а й спробували себе в ролі акторів. Незабутні враження залишились після екскурсій до міста Дніпра, по о. Хортиця та Запоріжжям. Цікавою була зустріч з режисером та продюсером фільму за твором Лесі Українки «Камінний господар» Володимиром Чистіліним (м. Харків). Багато емоцій викликала зустріч поціновувачів поезії з харківською поетесою Наталією Маринчак.

Педагогами обласних позашкільних закладів КЗ «Центр «Грані», КЗ «Центр туризму» були проведені майстер-класи зі спортивного орієнтування, техніки пішохідного туризму, журналістики тощо. Найнесподіванішим майстер-класом від Центру туризму стало скелелазіння, завдяки якому багато учасників подолали страх висоти. Талановита молодь Запорізького краю мала можливість відчути себе спеціалістами з технічного моделювання, кінорежисерами та операторами, запустити моделі літаків та повітряних зміїв, а також малювати кавою й виготовити ляльки-травниці як обереги для себе та бійців АТО.

У рамках Школи для обдарованої молоді Запорізької області було також запропоновано розробити і реалізувати групові дослідницькі проекти. Учні обов’язково мали врахувати у своїй роботі такі аспекти: актуальність проекту, обґрунтування мети, шляхи реалізації, використані ресурси та результативність проекту.

Школярі з інтересом взялися за виконання поставлених завдань, використовуючи всі можливі ресурси. Вони об’єдналися у 13 науково-дослідницьких проектів і успішно реалізували їх протягом 10 днів. За оцінками журі, які враховували соціальну значимість й актуальність проекту, відповідність структурі та креативність представлення, й балами глядацьких симпатій, від самих учасників конкурсу, було визначено 8 кращих дослідницьких проектів:

- 1 місце: проекти «Мова тіла як основа взаємовідносин у соціумі» (лідери – Шкуро Дар’я, учениця Запорізького НВК № 67 та Шанчева Ксенія, учениця Терпіннівського колегіуму «Джерело» Мелітопольського р-ну) і «Самооцінка підлітка: ідеали зовнішності, сформовані соціальними мережами» (лідери – Омельченко Валерія, учениця Енергодарської ЗОШ № 7 та Харченко Дар’я, учениця НВК «Якимівська гімназія»);

- 2 місце: проекти «Вплив музики на процес засвоєння інформації» (лідер - Ведмеденко Аліна, учениця Запорізької школи І № 23); «Ставлення сучасних підлітків до грошей» (лідер - Данілова Ліза, учениця Токмацької ЗОШ № 2) та «Сила компліменту», (лідер – Чучко Анна, учениця Гуляйпільська СЗОШ);

- 3 місце: проекти «Очі – дзеркало душі», (лідери - Таратонова Олександра, учениця Бердянського муніципального ліцею та Рогачова Дар’я, учениця Запорізького класичного ліцею), проект «Зв'язок між почерком людини та її математичними здібностями», (лідери – Новіков Олег, учень Запорізька СШ-і «Козацький ліцей» та Коваленко Єгор, учень Запорізька СШ-і «Січовий колегіум»), а також проект «Латентні здібності в контексті аналізу діагностичного тесту», (лідер – Клочок Юлія, учениця Дніпровської ЗОШ № 1 Водянської сільської ради Кам’янсько-Дніпровського району).

Юні науковці провели значну пошукову роботу, що дало можливість краще познайомитися, подружитися з іншими талановитими і обдарованими учасниками Літньої школи з різних профілів, плідно поспілкуватися і відпрацювати навички проектно-дослідницької діяльності. Загалом, перебування в Літній школі стало для учнів дуже корисним і в дослідницькому, і в комунікативному аспектах.

За підсумками навчальної програми всі учасники отримали сертифікати про участь у Обласній літній школі та грамоти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації за активну участь у дослідницьких і творчих проектах.

Категорія: МАН | Переглядів: 788 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz