Четвер, 18.04.2024, 17:07
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

09:42
Підсумки VI обласного етнолого-історичного зльоту учнівської молоді «Великий Луг»

VІ обласний етнолого-історичний зліт учнівської молоді
«Великий Луг», присвяченого 50-річчю створення
історико-культурного заповідника на о. Хортиця

На підставі наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 09.12.2014 № 0758 «Про залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої діяльності та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів освіти Запорізької області на базі КЗ «Центр туризму» ЗОР у 2015 році», згідно річного плану роботи КЗ «Центр туризму» ЗОР, з метою сприяння розвитку творчих інтересів учнівської молоді з питань гуманітарного краєзнавства, перевірки умінь і навичок юних туристів-краєзнавців з організації і проведення краєзнавчих досліджень 15-16 квітня 2015 року у м. Запоріжжя був проведений VІ обласний етнолого-історичний зліт учнівської молоді «Великий Луг», присвячений 50-річчю створення історико-культурного заповідника на о. Хортиця (далі – зліт).

В перший день учасники зльоту показали високий рівень підготовки у конкурсній програмі, яка складалась з конкурсів «Візитка команди», «Ерудити-краєзнавці», конкурс-шоу «Свята Хортиця» та туристська естафета. На другий день їх чекали випробування на контрольному краєзнавчому маршруті. Більшість з команд показали високий рівень практичної та теоретичної підготовки з історичного та етнологічного краєзнавства.

Підсумовуючи результати зльоту, оргкомітет вважає за доцільне звернути увагу учасників на деякі недоліки у підготовці до нього.

Команди-учасниці зльоту традиційно добре готуються до творчих конкурсів («Візитка команди» та «Свята Хортиця»), але часто показують невисокий рівень підготовки до виконання практичних завдань контрольного краєзнавчого маршруту. Представники деяких команд показали невисокий рівень навичок з орієнтування на місцевості за картою. Також проблемними виявилися практичні завдання з історичних та етнографічних досліджень, а також опису історичного (або етнологічного) об’єктів. Приблизно половина команд ще не навчилися правильно розбивати археологічний розкоп та замальовувати його план. Описи знахідок також у багатьох випадках виявилися неповними. Великі проблеми викликало завдання з замальовки плану місцевості. Окремі команди взагалі показали відсутність знань з топографії та умінь зі складання плану місцевості. У більшості команд ці знання виявилися неповними.

Також багато недоліків у підготовці команд можна було помітити під час конкурсу «Ерудити-краєзнавці». В ході ділової гри «Краєзнавча експедиція» учасники повинні були продемонструвати уміння творчо використовувати знання з організації краєзнавчих експедицій, отримані на заняттях гуртка. Але повністю цю задачу вдалося виконати тільки деяким командам.

Названі недоліки в підготовці команд безумовно є наслідком проблем в системі роботи краєзнавчих гуртків області. Під час теоретичних та практичних занять гуртків педагоги дуже мало уваги приділяють оволодінню навичками практичної краєзнавчої роботи, підготовки та проведення експедицій.

З огляду на це оргкомітет радить керівникам команд зльоту проводити з гуртком більше практичних занять на місцевості, ходити в одно- та дводенні експедиції, займатися збором історичних та етнографічних знахідок, фіксуючи їх в польовому описі, відшукувати та досліджувати краєзнавчі об’єкти.

Також оргкомітет зльоту рекомендує командам та їх керівникам проводити тренування з орієнтування, рухаючись за азимутом по наміченому заздалегідь маршруту; практичні заняття з розбивки та замальовки розкопу. Для оволодіння вміннями замальовки плану місцевості радимо вивчити всі основні топографічні знаки та використовувати їх в практичних заняттях на місцевості.

Для підготовки до ділової гри «Краєзнавча експедиція» рекомендується проводити докладне обговорення завдань, що вже використовувалися під час гри. Також радимо провести ділову гру «Краєзнавча експедиція» в гуртку.

Для підготовки до зльоту найбільш доцільно використовувати рекомендації з підготовки (автор Гуленко К. С.).

На останнє, хочемо побажати всім учасникам VІ обласного етнолого-історичного зльоту учнівської молоді «Великий Луг», присвяченого 50-річчю створення історико-культурного заповідника на о. Хортиця творчої наснаги і цікавих знахідок! Сподіваємося на активну участь в зльоті у наступному 2016

Оргкомітет VІ обласного етнолого-історичного зльоту учнівської молоді «Великий Луг»



Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 562 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz