Вівторок, 23.04.2024, 15:24
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

09:47
Подорож до крайньої східної точки Запорізької області

Відбулась подорож до крайньої східної точки Запорізької області в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області

19 жовтня 2019 року групою вихованців КЗ «Центр туризму» ЗОР з Пологівського району (керівники гуртків Горулько С.С., Єфремов Ю.І., Носко С.Б.) в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області, було проведено подорож до крайньої східної точки Запорізької області, яка знаходиться на теренах Розівського району та межує з Донецькою областю. Метою експедиції було встановлення тимчасового пам’ятного знаку «Крайня східна точка Запорізької області», а також ознайомлення з унікальними історико-природничими пам’ятками східної частини нашого краю.

Подорожуючи рідним краєм, вихованці гуртків перетнули автобусом 3 райони області, де вони мали можливість оглянути визначні місця східної частини Запорізької області, пов’язані з різними історичними подіями, як сивої давнини, так і теперішнього часу.

Подорож проходила старим Маріупольським трактом, який відомий ще з 19 століття і поєднував Катеринослав з Таганрогом. Перша зупинка подорожі – село Кінські Роздори, яке знаходиться в центральній частині Пологівського району на берегах річок Конка і Суха Конка, в місці їх злиття. Про присутність людини на цій території говорять знахідки доби пізнього палеоліту та неоліту, які експонуються у Пологівському районному краєзнавчому музеї. Перше поселення на території сучасного села з'явилося у козацькі часи – тут розташовувались зимівники, що підпорядковувались до Кальміуської паланки Війська Запорозького низового. Заслуговує на увагу Спасо-Преображенська церква, яка була побудована у 1913 році, розташована на найбільшому пагорбі в селі, через що храм добре проглядається з прилеглих територій, його висота становить понад 30 м.

Наступною зупинкою під час подорожі було селище міського типу Розівка. Цікаву екскурсію про історію свого району провела вихованцям Центру директорка районного краєзнавчого музею. З розповіді юні туристи-краєзнавці дізналися про те, що край є багатонаціональним і в заселенні цієї території приймали участь німці-менноніти, евреї, греки, українці, болгари, росіяни та інші національності. Свою назву Розівка веде від створеної у 1788 р. німецької колонії поселенців № 7 – Розенберг, заснованої німецькими переселенцями із Західної Пруссії. На відстані 1 км на схід була зведена залізнична станція Розенберг, біля якої зводилася сучасна Розівка.

Покинувши щойно відремонтовану автодорогу Запоріжжя – Маріуполь, експедиційною групою було урочисто встановлено тимчасовий пам’ятний знак «Крайня східна точка Запорізької області». Цей факт вже традиційно було засвідчено в пам’ятному листі, який було покладено в капсулу і закопано неподалік для нащадків.

Після встановлення тимчасового пам’ятного знаку, гуртківці з цікавістю заслухали розповідь керівника гуртка Єфремова Ю.І. (ветерана АТО) про події 2014 року на східній межі Запорізького краю. Першим бойовим завданням батальйону, у якому проходив службу Юрій Іванович, у цей період, був саме захист цих кордонів і перші позиції добровольчого батальйону «Хортиця» розташовувалися саме в цій місцині. Учасники експедиції висловили сподівання, що згодом тут буде встановлено постійний знак з каменю з зазначенням тих військових частин, які охороняли наше небо та землю від війни.

Цікавим завершенням подорожі стало відвідування заповідника «Кам’яні могили», який знаходиться на межі Запорізької та Донецької областей. Район урочища «Кам'яні Могили» має велику геологічну, біологічну, історико-археологічну і художньо-емоційну цінність. Це гірська країна в мініатюрі. Вона навдивовижу контрастує з навколишніми степами своєю величною монументальністю. Тут можна побачити цілу купу природних скульптур і витворів з каменю, які сприймаються як фантазії художників. Є невеликі гроти, мальовничі долини й ціла низка казкових краєвидів. Також, ймовірно, саме тут на річці Калці (р. Каратиш), в червні 1223 року відбувся перший бій руських князівських дружин і половецького хана Котяна з монголо-татарською ордою Джебе і Субеде.

Подорож до крайньої східної точки Запорізької області в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області стала останнім етапом виконання програми. І на згадку залишились не лише встановлені знаки в п’яти районах області, а й маса приємних моментів, позитивних емоцій яскравих вражень. І, головне, вдалось розширити знання учнівської молоді про краєзнавчі можливості рідного краю, його багатства і красу.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 450 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz