Четвер, 25.04.2024, 06:12
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

08:56
Про проведення туристсько-краєзнавчого екотуру «Асканія Нова – 2019»

Про проведення туристсько-краєзнавчого екотуру «Асканія Нова – 2019»

28 вересня 2019 року відбувся автобусний туристсько-краєзнавчий екотур до біосферного заповідника «Асканія-Нова» учнів і педагогів закладів освіти - активістів обласної міжвідомчої програми «Ліси Запорізького краю», започаткованої Запорізькою облдержадміністрацією, Департаментом освіти і науки, Запорізьким обласним управлінням лісового і мисливського господарства, КЗ «Центр туризму» ЗОР. Метою екотуру стало ознайомлення з досвідом створення штучних паркових і лісових насаджень у степовій зоні Півдня України, знайомство з історією створення і сучасним станом біосферного заповідника «Асканія Нова».

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф.Е.Фальц-Фейна – науково-дослідна установа в системі Національної академії аграрних наук України, державний біосферний заповідник, заснований у 1874 році Фрідріхом Фальц-Фейном, що на сьогодні увійшов до переліку «7 природних чудес України». Площа заповідника становить 33 307,6 га, з них 11 054 га – абсолютно заповідний типчаково-ковиловий степ. У заповіднику зростає 478 вищих судинних рослин, зареєстровано 1155 видів комах, 7 видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, у різні пори року пролітає понад 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування.

В екотурі взяли участь 47 представників учнівських еколого-краєзнавчих об’єднань закладів освіти Запорізької області - активні учасники пошукової програми «Ліси Запорізького краю», у тому числі:
- Мирненська ЗОШ І-ІІІ ступенів Мирненської селищної ради (кер. Мадонов О.М.);
- Великобілозерський навчально-виховний комплекс №1 (школа-дитячий садок) Великобілозерської сільської ради Великобілозерського району Запорізької області (кер. Абрамова Г.В.);
- КЗ «НВК «Єлізаветівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ» Приморського району (кер. Єгорова Е.В.);
- Новопилипівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Мирненської селищної ради (кер. Петкова Л.М.);
- Група ЮНЕКО КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Шелегеда В.І.);
- Комунальний заклад «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я» Оріхівської міської ради (кер. Коршун А.Я.);
- Запорізька гімназія № 45 (кер. Гуріна Н.Г.);
- Група ЮНЕКО-2 КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Шелегеда О.Р.);
- Гурток «Екологічне краєзнавство» КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Крижановська Т.Є.).

Почалася екскурсія оглядом дендрологічного парку Асканії Нова площею 170 га, який закладений у 1887 році у безводному степу, практично непридатному для вирощування деревних рослин. Для створення штучних водойм, системи зрошувальних каналів, висадки дерев і чагарників Фальц-Фейн залучив тисячі селян з навколишніх сіл. Перші 5 років воду для поливу паркових комплексів возили з Дніпра на верблюдах. Пізніше на глибині 70 метрів знайшли «підземне прісноводне море» і пробурили артезіанські скважини. Сьогодні маршрут екскурсії проходить під кронами столітніх дубів, кленів, ясенів тощо заввишки більше 30 метрів. Краєвиди парку підсилені ставками, великими галявинами англійського типу, архітектурним комплексом, що імітує середньовічний замок, гротами, де колись знімали стару кінострічку «Діти капітана Гранта».

Після невеликого переходу екскурсія продовжилася територією зоопарку, де біля відреставрованого панського маєтку встановлений бронзовий пам’ятник Ф.Е.Фальц-Фейну. Активна робота по створенню зоопарку почалась ним у 1886 році. І ось вже більше ста років у заповіднику напіввільно живуть звірі та птахи з усіх куточків світу: Африки, Австралії, Північної і Південної Америки, з Центральної Азії та Далекого Сходу, навіть з Арктики. Колекція зоопарку представлена 41 видом ссавців, 84 видами птахів, які утримуються напіввільно великими групами (лебеді, гуси, качки, казарки, фламінго, журавлі, павичі, фазани тощо), з них - представники 60 рідкісних видів, внесені у «Червоні книги» різного рівня. При створенні колекції тварин з початку заснування зоопарку перевага надавалась копитним, які екологічно пов’язані зі степовими та лісостеповими ландшафтами: коні, бики, антилопи, олені тощо. Ця традиція зберігається в зоопарку і сьогодні.

Закінчився екотур, але не закінчилася програма «Ліси Запорізького краю». Її наступним етапом є опрацювання учасниками матеріалів досліджень, зібраних протягом цього року, підготовка творчих робіт та участь в обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізької землі», яка відбудеться у КЗ «Центр туризму» ЗОР 22-23 листопада 2019 року.

Оргкомітет програми
«Ліси Запорізького краю»

Категорія: Методичний відділ | Переглядів: 414 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz