Четвер, 25.04.2024, 02:59
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

15:30
Проведено експедицію Мелітопольським районом

Проведено експедицію Мелітопольським районом

З 13 по 15 жовтня 2018 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР було проведено краєзнавчу експедицію Мелітопольським районом, в якій взяли участь 4 гуртки Центру (керівники Покамєстова К.С., Кардашова Н.Г., Вороніна В.В., Гридасов В.А.), загальна кількість учасників склала 33 особи. Експедиція проходила з активним способом пересування у формі пішохідного походу 1 с.с. Маршрут був наступний: с.Новгородківка – с.Степне – с.Мар'ївка – с.Полянівка – с.Золота долина – с.Ромашки – с.Долинське (31,5 км).

Головними завданнями експедиції для гуртків гуманітарного напряму були: історичні та етнографічні розвідки місцями нині неіснуючих німецьких (Марієнфельд, Дармштадт, Йоганесру, Кайзерталь, Ейгенфельд) та чеської (Чехоград) колоній колишньої Ейгенфельдської волості Мелітопольського повіту Таврійської губернії, а для природничого напряму – дослідження сучасного екологічного стану долини річки Малий Утлюк.

Експедиція розпочалась з екскурсійної програми селом Новгородківка (до 1946 року – Чехоград), яку для вихованців організувала вчитель історії Новгородківської ЗОШ Панкова О.В. разом з ученицею Фурман Н.. Учасники дізнались, що колонія Чехоград була заснована 1869 року чехами-вихідцями з Богемії та досить швидко перетворилась в успішне та процвітаюче селище з власною школою та костелом. Крім чеської, в селі була значна німецька діаспора. Далі за програмою були експрес-екскурсії по культовим спорудам Новгородківки: костел Пресвятої Трійці, який було збудовано 1999 року (на місці зруйнованого радянською владою в 1930-х рр.) та каплиця на місцевому кладовищі, яка за відсутності власного храму, слугувала місцем для здійснення поховального обряду місцевого населення. Учасники експедиції також подивились історичний центр села, в ході якого відвідали місцевий будинок культури та вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

Рухаючись ниткою маршруту, учасники експедиції проводили етнографічні та історико-краєзнавчі дослідження. Методом усної історії велось опитування та інтерв'ювання місцевого населення щодо історії краю, фіксувався сучасний стан архітектури населених пунктів, вивчалась проблема малих річок Приазов'я на прикладі річки Малий Утлюк.

У ході досліджень з'ясувались і певні обставини, які при майбутніх експедиціях необхідно враховувати – при інтерв'юванні 94-річної жительки села Новгородківки, Долєжал Поліни Йосипівни, знадобився перекладач, тому що жінка розмовляла чеською мовою.

Несподіваним для учасників експедиції виявилось те, що в селі Степному декілька людей сповідують язичництво. Здивування викликало також старе німецьке кладовище в селі Золота Долина, яке на сучасному етапі зруйноване. Від місцевих жителів ми дізнались, що руйнація та розграбування надгробних каменів та плит активно відбувалась після депортації німецького населення радянською владою.

Використані експедиційні методи дослідження дозволили вихованцям відпрацювати на практиці теоретичні знання, отримати нові навички та вміння. Накопичені матеріали стануть в нагоді для планування майбутньої етнографічної експедиції, яка буде основою для написання робіт до Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» та Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Учасники експедиції щиро вдячні за чудовий прийом, а також за цікаву та змістовну екскурсійну програму Панковій Олені Володимирівні та Наталії Фурман і сподіваються на подальшу співпрацю.

керівник туристських груп (експедицій)
відділу краєзнавства та патріотичного виховання Юрій Сало

Переглядів: 444 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz