Субота, 20.04.2024, 10:28
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

18:36
Проведено краєзнавчу експедицію Бердянським районом

Проведено краєзнавчу експедицію Бердянським районом

З 28 квітня по 1 травня 2018 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР було проведено краєзнавчу експедицію Північним Приазов'ям (Бердянський район), в якій прийняли участь 2 гуртка Центру (керівники Горбова О.А. та Сенчило К.М.). Загальна кількість учасників склала 23 особи. Експедиція проходила с активним способом пересування в формі походу 1 с. с. Маршрут був наступний: с. Осипенко – ур. Блакитні скелі – с. Миколаївка – р. Берда – ск. Віслюкові вуха – с.Радивонівка ¬– с. Осипенко (45,5 км).

Головними завданнями експедиції були оцінка екологічного стану Бердянського водосховища та обстеження історичних та археологічних об'єктів на маршруті проходження.

Експедиція почалась із екскурсійної програми, зокрема – «Панорами Новоспасівки», яку для вихованців організували працівники народного музею с. Осипенко. Далі за програмою були експрес-екскурси історичною і парковою зоною Осипенко, яке в минулому називалось Новоспасівкою. Зокрема, група дізнались, що історія села сягає далекого 1805 року – дати заснування Новоспасівки, яка до початку 1860-х рр. була станицею Азовського козацького війська, іррегулярного військового формування, утвореного з частини українських козаків Задунайської січі. З розвитком Бердянського порту Новоспасівка ставала великим ремісницьким, аграрним та торговим центром. Також учасники експедиції дізнались, що в роки Української революції 1917-1921 рр., Новоспасівка була одним із центрів селянського повстанського руху, а начальник штабу махновської армії, Віктор Білаш, був уродженцем цих місць. Окремої уваги заслуговує експозиція музею «Героїка боротьби земляків за Україну на Донбасі», на прикладі якої учасники експедиції побачили, що справа захисту нашої свободи та державності, як і сто років тому, стала пріоритетною для зовсім різних людей.

Під час експедиції проводились гідрологічні та історичні дослідження, було опитано місцевих краєзнавців та жителів сел Осипенко, Миколаївки, Радивонівки. Велись пошуки археологічного та етнографічного матеріалу місцями колишніх козацьких поселень, отримано додаткову інформацію щодо історії заселення краю, Української революції 1917-21рр. в Приазов'ї.

Використані експедиційні методи дослідження дозволили вихованцям відпрацювати на практиці теоретичні знання, отримати нові навички та вміння. Зібрані під час експедиції матеріали будуть основою для написання робіт до Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» та Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Учасники експедиції щиро вдячні за чудовий прийом та допомогу в організації екскурсійної програми директору народного музею с.Осипенко Будяку О.Е., та краєзнавцю, вчителю географії Миколаївської ЗОШ, Кеду С.І., за цікаву екскурсію до місцевих пам'яток природи та сучасних туристичних об'єктів.

керівник туристських груп (експедицій)
відділу краєзнавства та патріотичного виховання Сало Ю.О.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 676 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 1
1 yuriysalo  
http://big.zp.ua/index.php/2012-02-15-11-30-38/3671------2018

"До відкриття туристично-краєзнавчого сезону - 2018"

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz