Вівторок, 19.03.2024, 06:18
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:21
Урочисте відкриття Музею історії дитячого туризму та краєзнавства

Відкриття
«Музею історії дитячого туризму і краєзнавства»
комунального закладу «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради
в рамках святкування 70-річчя створення КЗ «Центр туризму» ЗОР

03 травня 2018 року у приміщенні КЗ «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» (далі – КЗ «Центр туризму» ЗОР) відбулося відкриття «Музею історії дитячого туризму та краєзнавства», присвячене святкуванню 70-річчя від заснування Центру.

Музей створено шляхом реалізації проекту в рамках соціальної програми «Ми – це місто» комбінату «Запоріжсталь», метою якого є популяризація дитячого туризму і краєзнавства на прикладі досягнень туристсько-краєзнавчого активу Запорізької області.

У пошуках експозиційного матеріалу фахівцями Центру було опрацьовано значну кількість джерел. Основу фонду музею (а це біля 600 експонатів) склали документи ДАЗО (Державного архіву Запорізької області), архіву КЗ «Центр туризму», матеріали, які надали туристи та краєзнавці Запорізької області.

В експозиціях музею висвітлені передумови, основні періоди становлення і розвитку дитячого туристсько-краєзнавчого руху в Запорізькій області через призму діяльності вихованців та педагогів Центру, а саме: «Туризм, народжений Дніпрогесом (30-ті рр. XX ст.)»; «Становлення та розвиток дитячого туризму і краєзнавства: 40-50 ті рр.XX ст.)»; «Розквіт дитячого туризму і краєзнавства (60-70 рр.XX ст.)»; «Період перебудови (80-ті рр.XX ст.)». Окремої уваги заслуговує експозиція «Наметове містечко», експонати якої відзеркалюють історію розвитку спорядження для самодіяльного туризму.

Серед експозиційного матеріалу музею представлена низка документів епохи: офіційна документація Центру, фото документи, вимпели, кубки, плакати, посвідчення, звіти про походи, туристське спорядження, тощо.

Святкове відкриття музею розпочалося концертною програмою «Життя – це дорога» гуртка пісенної поезії і туризму КЗ «Центр туризму» / Гідроенергетичного коледжу ЗДІА під керівництвом Киящук А.Л. і виставкою наукової і навчально-методичної літератури, створеної педагогами Центру.

З привітальними словами до перших відвідувачів музею, вихованців і педагогів Центру туризму, звернулися Сороченко Олена Вікторівна, заступник директора Департаменту освіти і науки ЗОДА, Подорожко Володимир Володимирович, керуючий справами виконавчого апарату Запорізької обласної ради, Криль Ярослав Миколайович, начальник відділу ПАТ «Запоріжсталь», депутат Запорізької обласної ради, Романчук Олександр Павлович, директор КЗ «Центр туризму» ЗОР, які разом урочисто перерізали червону стрічку до нового туристсько-рекреаційного об’єкту Запорізького краю.

Оглядову екскурсію по експозиціях музею провів заступник директора Центру Шелегеда Віталій Іванович. В рамках екскурсійної програми були проведені майстер-класи з виготовлення рюкзака з підручних матеріалів, в’зання страхуючої системи з мотузки, театралізований звіт дитячої туристської групи Центру про здійснені заходи з підготовки святкування 70-річчя Центру.

На заході були присутні ветерани туристсько-краєзнавчого руху Запорізької області. Шаповалов Георгій Іванович розповів про свій шлях науковця від історичного гуртка до професора, доктора історичних наук, директора КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей» ЗОР, почесного туриста України.

Штіфман Олександр Григорович - майстер спорту з туризму України, член Запорізької обласної федерації зі спортивного туризму, розповів про свої найцікавіші подорожі і подарував Музею книгу «Майстри спорту з туризму Запорізького краю», підготовлену і видану ним у співавторстві з відомим запорізьким туристом, майстром спорту з туризму України Некрасовим С.А.

Відкриття музею пройшло у дружній творчій атмосфері.

Після закінчення святкової програми перші відвідувачі музею залишили свої побажання у книзі відгуків.

Запрошуємо мешканців і гостей міста Запоріжжя до нового, цікавого екскурсійного об’єкту.

Графік роботи музею: понеділок-п’ятниця з 10.00 до 16.00

Додаткова інформація за тел.: 067 618-61-39
E-mail: shelegedav@ukr.net
(Шелегеда Віталій Іванович, керівник проекту)
www.zoctkum.ucoz.ua

 

Категорія: Новини Центру | Переглядів: 707 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz