Четвер, 25.04.2024, 19:52
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:26
Успішно завершилась етнографічна експедиція юних краєзнавців до сіл Бердянського району

Гуртківці КЗ «Центру туризму» ЗОР здійснили подорож до Карпат!

З 18 по 21 серпня 2020 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», було проведено етнографічну експедицію Бердянським районом. В експедиції взяли участь 3 гуртки Центру (керівники Ольга Горбова, Оксана Бєлінська та Сергій Кеда), кількість учасників склала 28 осіб. Маршрут був наступний: с. Берестове – с. Троїцьке – с. Новосолдатське – с. Радивонівка. Гурток «Джура» під керівництвом Сергія Кеди проводив опитування населення на території села Миколаївка.

Головними завданнями експедиції було провести археографічні та етнографічні розвідки в зазначених селах, використовуючи, серед інших, метод усної історії. Етнографічна експедиція була запланована та проводилась маршрутним методом, пересування між селами відбувалось автобусом Центру.

Перші два дні юні краєзнавці досліджували село Берестове, яке було засновано 1805 року державними селянами з Полтавщини. Експедицію було розпочато з відвідин величного, схожого на фортецю берестівського храму, історія якого сягає 160 років. Після цього учасники розділились на групи та почали пошук респондентів, адреси яких нам люб’язно надали в Берестівській ОТГ. Ввечері юні дослідники перемістились на околицю села, де розбили наметовий табір. Другий день видався вдалим на етнографічні знахідки: люди охоче надали для музею Центру рогачі, макітру, кочергу, було віднайдено декілька чудових зразків дахівки початку ХХ ст.

Третього дня вихованці працювали на території сіл Троїцьке та Новосолдатське. Зокрема, було опитано декілька свідків Другої світової війни, голоду 1946-1947 рр. Літні мешканці розповіли про особливості життєукладу південоукраїнського села в другій пол. ХХ ст. через призму своєї власної біографії. В кінцевий день експедиції вихованці встигли провести розвідки по пошуку етнографічного матеріалу в селі Радивонівка. Поряд з одним із покинутих будинків, серед нагромадження різного кровельного матеріалу, було віднайдено рідкісну для сільської місцевості знамениту «марселівську» дахівку (в даному випадку – з клеймом якоря) – «Antoine Sacoman, Usine la Plata, St. Henri».

Протягом експедиції учасниками було опитано 32 особи, зібрано чудові зразки селянського реманенту та місцевих вишивок, а також 12 різних екземплярів регіональної дахівки першої третини ХХ ст. Головним результатом експедиції стане публікація науково-популярного видання за матеріалами польових пошуків юних краєзнавців.

Учасники експедиції щиро вдячні голові Берестівської сільської об’єднаної територіальної громади Наталії Кушнір за допомогу в організації експедиції та сподіваються на подальшу співпрацю.

Хочемо додати, що експедиція в подібному форматі відбулася вже вдруге. В червні 2019 року вихованці Центру вперше проводили етнографічні розвідки Мелітопольським районом, місцями колишніх німецьких та чеської колоній. Результати мелітопольської експедиції вже отримали своє подальше життя у вигляді науково-популярного видання «Усна історія Запорізького краю: матеріали етнографічної експедиції юних краєзнавців. – Випуск 1. Мелітопольщина», презентація якого запланована на вересень 2020 року.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 223 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz