Субота, 20.04.2024, 15:35
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:02
Відбулась подорож до крайньої північної точки Запорізької області

Подорож до крайньої західної точки Запорізької області в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю створення Запорізької області

17-19 жовтня 2019 року трьома гуртками КЗ «Центр туризму» ЗОР (керівники гуртків Рогатіна Я.О., Сало Ю.О. та Ячін В.О.) в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо рідним краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області, було проведено краєзнавчу експедицію Вільнянським районом. Головною метою подорожі було встановлення пам'ятного знаку на місці крайньої північної точки Запорізької області.

Експедиція проходила з активним способом пересування у формі пішохідного походу 1 ступеня складності. За 3 дні було подолано 36 км за маршрутом: с. Солоне – с. Терсянка – с. Широке – с. Трудолюбівка – Північна точка області – с. Новоіванівка – с. Максимівка.

Рухаючись ниткою маршруту, вихованці проводили опитування населення щодо історії населеного пункту, знайомились з пам'ятками, присвяченим вшануванню загиблих у Другій світовій війні. Окремо досліджувався сучасний стан курганних насипів на маршруті. Зокрема, учасники виміряли курганну групу на території ботанічного заказника місцевого значення «Цілинна ділянка могили» та зафіксували ступінь її збереженості. Серед інших поховань минулих епох, які зустрічались на маршруті, варто відмітити кургани Могила Батрачка та Могила Тенети. Як відомо, біля таких місць досить часто можливо знайти різний підйомний матеріал – експедиційний загін виявив кістки та монету радянського періоду. В різних місцях експедиційною групою було знайдено декілька невеликих зразків обробленого кремнію.

На другий день до експедиційного загону приєднались учні Максимівського НВК Вільнянської районної ради разом з керівницею Ольгою Головко. Поповнений експедиційний загін вирушив до крайньої північної точки. Відійшовши на 3,5 км на північ від околиць села Трудолюбівка, експедиційна група урочисто встановила тимчасовий пам’ятний знак «Крайня північна точка Запорізької області» (географічні координати: 48˚ 08' пн. ш 35˚ 42' сх. д) та засвідчила це в пам’ятному листі, в якому поставили свої підписи всі учасники знаменної події. Лист було покладено в капсулу та закопано неподалік від пам’ятного знаку.

Учасники експедиції дякують голові с. Максимівка Олені Байдуковій, директорці будинку культури с. Широке Олені Новолоцькій та вчительці Максимівського НВК Ользі Головко за гостинність та організацію ночівель на маршруті.

Учасники експедиції отримали незабутні враження від можливості долучитися до цікавої справи. Попереду робота з зібраними матеріалами подорожі. Результати експедиції будуть висвітлені у листопаді цього року на Обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю», що присвячена 80-річчю утворення Запорізької області.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 596 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz