П`ятниця, 19.04.2024, 09:57
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:38
Відкрита обласна акція «100 років українському Тризубу»

25 лютого відзначається 100-річчя затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки.

В рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років та вшанування пам’яті її учасників та з нагоди 100 річчя затвердження тризуба державним гербом Української Народної Республіки комунальний заклад «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради розпочинає відкриту обласну акцію «100 років українському Тризубу».

До участі в ній також запрошуються вихованці обласних закладів загальної та позашкільної освіти, громадських молодіжних об’єднань та всі небайдужі.

Умови акції

 

100 років від затвердження Українського Тризубу

 

25 лютого 2018 року відзначатимемо 100 років, відколи Тризуб став державним гербом УНР. У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність.

Цей символ був одним з культових символів племен Нижнього Подніпров’я ще у ІІІ тисячолітті до нашої ери. На початку нашої ери тризуб був іменним знаком правителів Боспорського царства у Криму, Причорномор’ї та Приазов’ї. А 100 років тому тризуб був затверджений як Малий герб Української Народної Республіки.

Кілька тижнів після проголошення незалежності у січні 1918 р. Українська Народна Республіка не мала свого герба, хоча на українських банкнотах уже був зображений тризуб Володимира Великого. Нарешті, 12 лютого, Мала Рада на засіданні у Коростені, куди вона переїхала перед наступом російських більшовиків, розглянула питання про державний герб. Михайло Грушевський запропонував тоді затвердити як герб геральдичний знак київських князів з династії Рюриковичів, зокрема, Володимира Святославича, Ярослава Мудрого та його доньки, королеви Франції Анни Ярославни: «Українська Народна Республіка, ставши наново державою самостійною, мусила вибрати собі і державний герб. А що вона була вже давніше державою і тільки відновила тепер своє державне буття, якого позбавило було її московське насильство, то найбільш натуральна річ для неї звернутися до тих державних знаків, які вживалися нею за старих часів. Найстарший такий знак уживався на київських грошах часів Володимира Великого, його і бере собі за герб наша відновлена Українська держава».

Того ж дня Мала Рада затвердила зображення золотого тризуба на синьому тлі як Малий герб УНР. Автором проекту герба був Василь Кричевський. Тризуб був Малим гербом України і за гетьмана Скоропадського, і за Директорії, і після об’єднання Наддніпрянщини та Галичини в єдину державу. Він був також елементом герба Карпатської України.

19 лютого 1992 р. Верховна Рада України затвердила золотий тризуб на синьому щиті як Малий державний герб України. За чинною Конституцією, тризуб разом із гербом Війська Запорізького є головним елементом Великого державного герба України, який ще має ухвалити Верховна Рада.

Категорія: Патріотичне виховання | Переглядів: 549 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz