Середа, 08.05.2024, 17:58
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:47
Акція «Кажани»

Акція «Кажани»

13 квітня 2019 року гуртки «Екологічне краєзнавство» КЗ Центр туризму» ЗОР (кер. Шелегеда О.Р., Шелегеда В.І.) у кількості 24 осіб взяли участь у незвичайній природоохоронній акції «Кажани», організованої Центром реабілітації рукокрилих «Фельдман-Екопарк» (м. Харків), Національним заповідником «Хортиця» і групою захисників тварин м. Запоріжжя.

Про історію акції нам розповіла співробітник Центру реабілітації кажанів «Фельдман-Екопарк», один з організаторів акції Олександра Кісель. Взимку цього року групою захисників тварин м. Запоріжжя під керівництвом Олесі Кулик була врятована велика група кажанів (більше 100 осіб), виявлених мешканцями міста під час ремонтних робіт будинків. Згодом «зграя» цих тварин відправилася на реабілітацію до харківських волонтерів «Фельдман-екопарк», які оберігали тварин до теплих весняних днів.

І ось настав урочистий момент - кажанів повернули додому. Зустрічали делегацію харківських волонтерів і врятованих кажанів юні екологи-краєзнавці Центру туризму. Під час зустрічі-круглого столу завідувач центру реабілітації рукокрилих Антон Влащенко розповів про історію та роботу центру, про біологічні та екологічні особливості кажанів, причини їх рідкості на Україні і в світі, продемонстрував відеосюжети та слайди про життя цих тварин. Хоча кажани досить поширені, у регіонах з інтенсивним розвитком промисловості і сільського господарства чисельність їхніх популяцій катастрофічно зменшується, і багато видів зараз знаходяться на межі зникнення. Всі відомі станом на 2009 рік види кажанів української фауни внесені до Червоної книги України. Крилаті мишки, врятовані волонтерами, відносяться до 4 видів кажанів: руді вечірниці, кажан двокольоровий, кажан пізній і нетопир середземноморський. Весь час бесіди крилаті мишки сиділи у полотняних мішечках з символікою екопарку і видавали незвичні для нашого вуха ультразвукові імпульси. А потім мишкам влаштували святкову вечерю з їх улюблених личинок. Кожен з юних краєзнавців мав змогу потримати в руках врятовану тварину і нагодувати її перед випуском у самостійне життя.

Випускали кажанів близько семи вечора. Це кращий час, адже по-перше, кажани - тварина нічна, по-друге, до того, як вони знайдуть місце для нічлігу, у них залишалися декілька теплих годин, щоб поїсти, пояснив керівник центру реабілітації рукокрилих Антон Влащенко. За словами фахівця, до ночі миші встигнуть здолати більше десятка кілометрів і заночують десь в дуплі дерева або в іншому сховищі. Втім, жити на Запоріжжі вони залишаться не всі, оскільки тут для тварин влітку занадто жарко. Навесні запорізькі кажани мігрують на північ, причому долають відстань від 350 до 500 кілометрів. Назад до Дніпровських порогів повернуться до зими.

Куди саме влітку "рвонуть" випущені на Хортиці миші, при нагоді можна дізнатися, адже усі вони окільцьовані фахівцями харківського екопарку. А далі сталася подія, яка всіх нас приголомшила. До акції з випуску кажанів залучилися сотні запорожців, які отримали інформацію про акцію з соцмережі. До волонтерів вишикувалася черга. Десятки рук в рукавичках - а це була єдина вимога до тих, що бажають взяти участь в акції, адже кажани дуже крихкі звірятка - простягнулися до волонтерів. Особливо наполягали діти: "І мені, будь ласка, мишку", - просили вони.

Без кажана ніхто не залишився. Люди розійшлися по хортицький поляні і протягнули руки з мишами. Ті не відразу зрозуміли, що їх зимове ув'язнення в мішечках закінчилося, тому сиділи спокійно на долонях. Але ось, одна за одною стали мишки розпрямляти крила і злітати над поляною. Політ кожної супроводжувався щасливими вигуками малюків і дорослих.

Після акції запорожці дякували волонтерів не тільки за врятовані житті тварин, а й за можливість прилучитися до благородної справи збереження природи.

Шелегеда В.І., кер. гуртка «Екологічне краєзнавство»

 

 

Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 474 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz