Четвер, 25.04.2024, 17:29
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

14:27
Екологічна експедиція «Крутоярівське лісництво»: підсумки пошукової роботи гуртка ЮНЕКО КЗ «Центр туризму» ЗОР

Екологічна експедиція «Крутоярівське лісництво»: підсумки пошукової роботи гуртка ЮНЕКО КЗ «Центр туризму» ЗОР

У листопаді 2021 року підведені підсумки обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна». Однією з переможців обласного етапу конкурсу стала пошукова робота гуртка ЮНЕКО КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Шелегеда В.І.), підготовлена за підсумками літньої краєзнавчої експедиції Запорізьким районом Запорізької області. Мета експедиції – дослідження історії створення та сучасного стану природних та штучних лісових екосистем Крутоярівського лісництва, які зеленою смугою охоплюють правобережну частину Дніпра в межах Запорізької області, прикрашаючи ландшафт і виконуючи санітарно-гігієнічну, природоохоронну, рекреаційну тощо функції.

Тимчасовий наметовий табір експедиції був встановлений у штучному лісовому масиві на крутому березі Дніпра неподалік від центральної садиби Крутоярівського лісництва (між селами Канівське і Розумівка). Тут ми зустрілися з одним з найстаріших працівників лісового господарства, помічником лісничого Лабашем Володимиром Семеновичем, який розповів нам про історію становлення лісництва, провів екскурсію найстарішими насадженнями лісових культур, показав залишки окопів і бліндажів Розумовського плацдарму 1943 року.

Розповідь Володимира Семеновича про історію та життя лісу, про працю лісівників виявилася дуже цікавою, і щоб охопити більше об’єктів для дослідження, всю групу ми розділили на три бригади, кожна з яких збирала матеріал за своєю пошуковою темою.

Бригада №1 займалася пошуком і описом вікових дерев лісництва.

Бригада №2 вивчала нагорні діброви другої тераси Дніпра.

Бригада №3 у якості об’єкта досліджень вибрала найстаріші насадження лісництва, головною лісоутворюючою породою яких є сосна кримська віком більше 80 років.

Пошукова робота включала визначення деревно-чагарникової і трав’янистої флори Крутоярівського лісу, порівняльний аналіз карт лісовпорядкування за різні роки, польове обстеження і опис різних ділянок лісу і окремих дерев.

Після закінчення стаціонарної частини експедиції наш пішохідний маршрут пролягав вздовж узбережжя Дніпра сосновими борами і листяними насадженнями лісництва до самого Запоріжжя. Біля с. Розумівка хвилиною мовчання ми вшанували воїнів Червоної армії, які у листопаді-грудні 1943 року загинули на Розумовському плацдармі - біля села на березі Дніпра на їх честь встановлений пам’ятний обеліск.

Осінні місяці 2021 року були присвячені обробці зібраних краєзнавчих матеріалів і підготовці творчих пошукових робіт до обласних і Всеукраїнських краєзнавчих конкурсів і експедицій, до публічного захисту отриманих результатів на обласній краєзнавчій конференції «Краєзнавчі нариси Запорізького краю», яка відбулася у листопаді 2021 року.

Нам дуже приємно, що поважне журі високо оцінило одну з наших робіт, «Найстаріші соснові насадження Крутоярівського лісництва», і вона стала переможцем обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина Україна» і обласного конкурсу «Лісові екосистеми рідного краю». Більш детально з підсумками нашої роботи можна познайомитися на сайті Центру туризму у розділі «Ліси Запорізького краю», де розміщені роботи-переможці 2021 року.

Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 388 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz