П`ятниця, 26.04.2024, 10:39
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:01
Еколого-геологічна експедиція «Сарматські відслонення с.Веселянка»

Еколого-геологічна експедиція «Сарматські відслонення с.Веселянка»

25 травня 2016 року КЗ «Центр туризму» ЗОР була здійснена комплексна еколого-геологічна краєзнавча експедиція «Сарматські відслонення с.Веселянка». В експедиції взяли участь гуртки екологічного краєзнавства центру (кер. Діброва Ю.Ю. і Шелегеда В.І.), співробітники Запорізького обласного краєзнавчого музею і науковці НЗ «Хортиця». Керівник експедиції - старший науковий співробітник відділу «Природа» Запорізького обласного краєзнавчого музею Деркач Т.Г.

Завдання експедиції - польове обстеження і визначення сучасного стану геологічної пам’ятки природи «Гора Лиса» (2 га), опис і фотографування геологічних відслонень віком 11-14 млн. років, відбір зразків порід, мінералів та викопної фауни, музеєфікація геологічних відслонень для подальшого представлення в експозиціях Запорізького обласного краєзнавчого музею.

Пам’ятка розташована в уступі лівого схилу долини р. Конка між селами Веселянка і Запорожець. У цьому місці 14-10 млн років тому було дно Сарматського озера-моря, у якому розвивалася своєрідна солонуватоводна фауна молюсків, що складалася головним чином з небагатьох родів і видів пластинчатозябрових і черевоногих молюсків.

Зараз веселянський стратотиповий розріз «Гори Лисої» доступний для дослідження лише в штучних розчищеннях. Оглянути його можна в невеличких, прилеглих до дороги, несанкціонованих піщаних кар’єрах у балці Скотоватій. Відслонюється досить повний розріз сарматського ярусу, представлений піщано-детритовими вохристо-жовтими відкладами прибережних фацій, серед яких зустрічаються залишки молюсків та інших, в тому числі хребетних, тварин.

Під час експедиції були зроблені описи і фотографування сарматських відслонень на різних ділянках пам’ятки природи, проведений відбір зразків порід і мінералів, залишків пластинчатозябрових і черевоногих молюсків, фрагментів скелетів хребетних тварин (за попередніми даними тюленів і морських птахів). Зроблена музеєфікація 3-х геологічних колонок сарматських відслонень. Всі знахідки експедиції направлені у відділ природи Запорізького обласного краєзнавчого музею для подальшої камеральної обробки.

Під час обстеження пам’ятки природи “Гора Лиса» були встановлені наступні порушення природоохоронного законодавства України:

1) Біля пам’ятки природи відсутній охоронний знак, межі об’єкту не винесені в натуру.

2) На території пам’ятки природи мешканці прилеглих сіл влаштували несанкціоновані сміттєзвалища та кар’єри з видобутку піска та ракушняка, що ставить під загрозу існування у майбутньому цього цінного природного об’єкту.

Категорія: Новини Центру | Переглядів: 603 | Додав: Тиалари | Теги: екологічне краєзнавство, експедиція, запорізький центр туризму
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz