П`ятниця, 29.03.2024, 06:52
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

22:16
ІНФОРМАЦІЯ про підсумки засідань обласних туристського-краєзнавчих методичних об’єднань 17.11.2010 року

ІНФОРМАЦІЯ

про підсумки засідань обласних туристського-краєзнавчих

методичних об’єднань 17.11.2010 року

 17 листопада 2010 року в приміщені КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР відбулися три засідання обласних туристсько-краєзнавчих методичних обєднань з:

·  спортивного туризму;

·  природничого краєзнавства;

·  гуманітарного краєзнавства.

 1. Обласне методичне обєднання зі спортивного туризму

 У засіданні методичного об’єднання (МО) брали участь 28 педагогів з Великобілозерського, Кам’янка-Дніпровського, Вільнянського, Веселівського, Куйбишевського, Новомиколаївскього районів Запорізької області, Комунарського та Орджонікідзевського районів м.Запоріжжя, міст Мелітополь та Енергодар, КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР. 

Робота об’єднання розпочалася з доповіді голови МО, методиста ЗОЦТКУМ Волкова А.В. «Інформаційні педагогічні технології» (на основі медіа-презентації завідувача методичного відділу ЗОЦТКУМ Петроченка В.І.).

Методист ЗОЦТКУМ Брус М.Д. представив доповідь «Методичне забезпечення навчально-виховного процесу у спортивно-туристських гуртках». Він охарактеризував систему роботи Запорізького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді зі спортивного туризму, зробив акцент на відповідних масових заходах та методичному їх забезпеченні.

Методист ЗОЦТКУМ Пох Л.В. виступила з доповіддю «Особливості роботи з картою у спортивному орієнтуванні». Учасники отримала картки з нанесеними на них топографічними знаками, після чого Лілія Василівна пояснила, як правильно читати ці знаки, зупинилась на особливостях роботи з юними орієнтувальниками.

Основні питання подальшої роботи творчих груп були розглянуті після перерви. Першим питанням була розробка маршрутів туристсько-спортивних подорожей Запорізьким краєм з метою підготовки відповідного альманаху. Волков А.В. підготував медіа-презентацію, в якій висвітлив основні структурні моменти, які слід враховувати при розробці певного маршруту. Доповідачем були надані приклади альманахів з інших областей України. Учасники мали змогу висловити свої думки щодо цього питання.

Після розгляду методичних питань члени МО змогли ознайомитись з досвідом підготовки ступеневих та категорійних маршрутів (доповідачі: методисти і керівники гуртків ЗОЦТКУМ Брус М.Д., Нагорний Л.І.) Вони представили свої спортивно-туристські маршрути по Криму, Карпатам та Запорізькій області.  

Учасники засідання МО отримали матеріали про туристсько-краєзнавчі маршрути Запорізьким краєм (автор: Нагорний Л.І.), картки з позначками для спортивних карт, CD-диск з методичними матеріалами зі спортивного туризму.

 2. Обласне методичне обєднання з природничого краєзнавства

 У засіданні методичного об’єднання (МО) брали участь 26 педагогів з десяти районів області (Бердянський, Вільнянський, Великобілозерський, Веселівський, Запорізький, Мелітопольський, Чернігівський, Новомиколаївський, Приморський, Приазовський), трьох районів м. Запоріжжя (Комунарський, Орджонікідзевський, Шевченківський), міст Мелітополь та Енергодар, КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР. 

Робота методоб’єднання розпочалася з доповіді завідувача методичного відділу ЗОЦТКУМ Петроченко В.І. «Інформаційні педагогічні технології у позашкільній освіті. Особливості використання в роботі з природничого краєзнавства». Автор цікаво і доступно, на основі медіа-презентації, довів аудиторії інформацію про сучасні інформаційні педагогічні технології. Він розповів про класіфікацію технологій (базові та прикладні), їх характерні особливості, практичне застосування. Особливу увагу доповідач приділив застосуванню компютерних засобів та геоінформаційним технологіям.

Методист ЗОЦТКУМ Шелегеда О.Р. зробила загальний огляд пріоритетних напрямків роботи МО у 2011 році: 1) створення «Альманаху туристсько-краєзнавчих маршрутів Запорізької області»; 2) продовження реалізації проекту «Рослинний світ рідного краю», який було розпочато на попередньому МО у березні (мета: створення флористичного списку та карти поширення рослинних угруповань своєї місцевості); 3) розробка і реалізація проекту із збереження ландшафтного та біологічного різноманіття рідного краю.

Після перерви члени МО переглянули медіа-презентацію методиста ЗОЦТКУМ Савельєва О. Г., присвячену розробці маршрутів природничо-краєзнавчих подорожей для згаданого вище «Альманаху». Автор описав структуру опису туристсько-краєзнавчої подорожі, розглянув основні етапи планування і проведення подорожі, дав два зразки-описи маршрутів із власного досвіду (маршрути велоподорожей: «Околиці села Григорівка» та «До синього моря»).

Наступна доповідь була присвячена створенню регіонального навчального довідника «Рослинний світ рідного краю» (Шелегеда О. Р.). Автор надала практичні рекомендації щодо збору матеріалів до написання довідника, розробила реєстраційну картку рослин, яка значно спрощує процес збору матеріалів, навела конкретні приклади.

Проект «Збереження ландшафтного та біологічного різноманіття Запорізького краю» приділяє увагу важливій природоохоронній справі – інвентаризації природних ландшафтів. Автором проекту, Петроченко В.І.,  запропонована нескладна методика визначення рівня трансформованості природних ландшафтів через визначення дигресії рослинного покриву, яка зацікавила багатьох учасників засідання.

Учасники засідання МО отримали методичні матеріали з природничого краєзнавства: 1) Ландшафти Запорізької області: Довідник (Петроченко В.І.);  2) Раритетні тварини Запорізької області: Довідник. Ч. 1, 2 (Петроченко В.І.);  3) Реєстраційні картки рослин (Шелегеда О.Р.); 4) CD-диск з методичними матеріалами з природничого краєзнавства.

 3. Обласне методичне обєднання з гуманітарного краєзнавства

 У засіданні методичного об’єднання (МО) брали участь 20 педагогів з Василівського, Гуляйпільського, Вільнянського, Великобілозерського, Запорізького, Кам¢янко-Дніпровського, Новомиколаївського, Приазовського, Приморського районів Запорізької області, міст Енергодар, Мелітополь, Запоріжжя (Шевченківський р-н), КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР.

Одним із завдань чергового засідання МО було визначення шляхів вдосконалення системи роботи з гуманітарного краєзнавства та патріотичного виховання в Запорізькій області (доповідачі: методисти ЗОЦТКУМ Гуленко К.С. та Бородін С.Е.). Учасники засідання МО підтримали зміни до положень з масових краєзнавчих заходів, що були запропоновані КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР на 2011 рік, зокрема проведення конференції «Мій рідний край» за підсумками експедиції «Моя Батьківщина Україна» та проведення конкурсу-захисту звітів про краєзнавчу експедицію.

Форум краєзнавчих об’єднань учнівської молоді було запропоновано теж реформувати з метою перетворення в захід з представлення краєзнавчих проектів, що будуть реалізовуватись в наступному році за підтримки КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР. Було вирішено що МО може взяти на себе функцію координації роботи творчих груп, що працюють задля реалізації певного проекту.

Із змістовною доповіддю «Польові практикуми для педагогів-краєзнавців: досвід та перспективи» виступив методист ЗОЦТКУМ Бородін С.Е., який запропонував педагогам участь у літніх навчально-пошукових краєзнавчих експедиціях 2011 року.

Учасники МО поновили склад творчих груп, в рамках яких будуть збиратися відомості про найбільш цікаві історичні об’єкти, екскурсійні маршрути та історію населених пунктів Запорізької області з метою підготовки навчальних довідників «Історія та культура рідного краю». Було вирішено підготувати І-й випуск довідника до наступного засідання МО (березень 2011р.).

Координацію діяльності МО та творчих груп з гуманітарного краєзнавства між засіданнями було вирішено здійснювати через мережу Інтернет за допомогою електронної пошти (e-mail kim333@ukr.net). Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: (061)224-24-71; т.м. 0977304821 (Гуленко Ким Сергійович).

Учасники засідання МО отримали методичні матеріали з гуманітарного краєзнавства та патріотичного виховання учнівської молоді: 1) Методи польових етнолого-краєзнавчих досліджень: Методичні рекомендації (Гуленко К.С.);  2)  Основи скаутінгу: Методичні рекомендації (Бородін С.Е.);  3) CD-диск з методичними матеріалами з гуманітарного краєзнавства та патріотичного виховання.

 Наступні засідання обласних туристсько-краєзнавчих методичних обєднань заплановані на березень 2011 року: 29.03 – спортивний туризм; 30.03 – природниче краєзнавство; 31.03 – гуманітарне краєзнавство.

 Петроченко В.І., Волков А.В., Савельєв О.Г., Гуленко К.С.


Категорія: Новини Центру | Переглядів: 814 | Додав: Fotlik
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz