П`ятниця, 29.03.2024, 04:36
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:08
Юні географи КЗ «Центр туризму» ЗОР врятували червонокнижного кажана

Юні географи КЗ «Центр туризму» ЗОР врятували червонокнижного кажана

03.10.2021 гуртком «Географічне краєзнавство» (керівник Крижановська Т.Є.) під час проведення навчально-тренувальної експедиції на о.Хортиця було знайдено кажана. За всіма ознаками - це вечірниця руда або вечірниця дозірна. Кажан знаходився на землі в груді опалого листя.

Гуртківці одразу зацікавились кажаном і почали з інтересом його розглядати. Спочатку діти вирішили, що вечірниця руда вже мертва, оскільки ознак життя вона не подавала. Однак під час огляду у кажана виявилося серцебиття. Знайшовши в інтернеті актуальну інформацію про цей вид, керівник гуртка з’ясувала, що вони впадають в анабіоз в кінці вересня - на початку жовтня.

Під час анабіозу температура їх тіла падає до 3-4 градусів, дихання стає слабким, повільним, до одного вдиху за п'ятнадцять хвилин. Скоріше за все, кажан випав з місця, де планувалась його сплячка. Гуртківці з керівником вирішили не залишати його в лісі.

Наступного дня кажана було передано до надійних рук волонтерки Олесі Кулик, яка єдина в Запоріжжі займається порятунком кажанів. Вона надала інструкції по транспортуванню тварини. Наразі тваринка знаходиться під наглядом фахівці, під час обстеження було виявлено, що це самець, його вага складає 26 грам і він повністю здоровий. Тепер на червонокнижного кажана чекає переїзд до Харківського реабілітаційного центру, де тварину внесуть в реєстр, нагодують і згодом повернуть на рідну землю.

Інструкції з порятунку кажанів

ВЛІТКУ

Якщо ввечері або вночі кажан залетів до Вас у будинок:

1. Не потрібно панікувати, боятися. Звичайно, для більшості людей поява кажана – це стрес, але потрібно пам'ятати, що для тварини (яка набагато менша нас) це теж неймовірний стрес.

2. Не дайте тваринці проникнути в глибину квартири. Відкрийте вікно ширше і ганчіркою (рушником) направте його політ на вулицю. Або дочекайтеся, коли він вилетить самостійно через вікно. Не збивайте кажана важкими предметами - це може травмувати тваринку і привести до її загибелі!

3. Якщо кажан перестав літати і сів на стіну або іншу поверхню, одягніть щільні (наприклад, шкіряні) рукавички і намагайтесь зловити звіра.

Намагайтеся тримати звірка таким чином, щоб крила були притиснуті до тіла. Великий палець можна зафіксувати під підборіддям, тоді тварина не зможе Вас вкусити.

4. Потім випустіть тваринку на вулицю (якщо температура вище нуля). Можна випустити звірка «з руки» або посадити його на стовбур дерева.

Якщо Ви знайшли сплячого кажана вдень:

1. Одягніть щільні (наприклад, шкіряні) рукавички. Не беріть кажанів голими руками - вони можуть боляче вкусити!

2. Зловіть кажана, накривши його зверху коробкою і просунувши плоску картонку (дошку, папку, пр.) між стіною і кажаном. Потім переверніть коробку, накриту картонкою. Таким чином кажан опиниться всередині коробки.

3. Потім слід щільно закрити коробку кришкою і заклеїти скотчем. Можна зробити кілька невеликих вентиляційних отворів в коробці. Ніколи не кладіть кажана в герметичну ємність (пластиковий судок з кришкою, яка сильно прилягає, і т. д.), в ній тварина може задихнутися!

4. У сутінках або ввечері випустіть кажана на вулицю. Якщо звір малоактивний, можна посадити його на стовбур дерева, і він з нього злетить.

ВЗИМКУ

Якщо знайшли в льосі (підвалі):

Не чіпайте його, будь ласка, нехай спить до весни, він самостійно вилетить. Переконайтеся, що у нього буде доступ на вулицю.

Якщо Ви знайшли кажана на землі:
1. Відповідно до зазначених вище інструкцій одягніть рукавички і посадіть звірка в коробку (але не герметичну ємність), потім заберіть його в приміщення.
2. Коробку з кажаном щільно закрийте, заклеївши скотчем, і помістіть в прохолодне місце, подалі від батарей і домашніх тварин (собаки, кота).
3. Будь ласка, повідомте про свою знахідку фахівцям за телефонами, вказаними нижче.

Якщо Ви знайшли в квартирі / офісі кажана:
Випускати кажана на вулицю взимку не можна - вона загине на морозі! Тому:
1. Одягнувши рукавички, посадіть кажана в коробку (але не герметичну ємність).
2. Коробку щільно закрийте, заклеївши скотчем, і помістіть в прохолодне місце, подалі від батарей і домашніх тварин (собаки, кота).
3. Будь ласка, повідомте про свою знахідку фахівцям за телефонами, вказаними нижче.

Якщо ви перебуваєте в Запоріжжі або області, то тут по кажанам немає фахівців! Звертатись можна до зооволонтерки від Українського центру реабілітації кажанів Олесі Кулик 0637933855.

Категорія: Методичний відділ | Переглядів: 236 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz