Четвер, 25.04.2024, 13:56
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:50
Літня науково-пошукова експедиція до "Кам'яних Могил"

Літня науково-пошукова експедиція гуртківців КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР до «Кам’яних Могил»



«Кам’яні Могили» - відділення Українського державного степового заповідника, що знаходиться біля с. Назарівка Володарського району Донецької області. Загальна площа заповідника сягає близько 400 га, з них 100 га знаходяться в межах Запорізької області (Розівський район) і 300 га відповідно в межах Донецької. На території заповідника охороняються ділянки цілинного степу та самі «кам’яні могили», які представлені виходами на поверхню землі скельних утворень рожевого та сірого граніту та умовно розділені на Східну та Західну гряди. Такі дивні, не характерні нашій місцевості закам’янілі утворення виникли в наслідок виверження на поверхню землі лави та її застигання понад 2 мільярдів років тому.


Заснований у квітні 1927 року, природний заповідник «Кам’яні Могили» в цьому році святкує значний ювілей – своє 85-річчя. Саме цій даті присвячена низка заходів, серед яких конкурси, конференції, семінари, тиражування буклетів та інформаційних видань. Крім того, саме до 85-річчя «Кам’яних Могил», у червні була організована та проведена науково-пошукова експедиція, головною ціллю якої було дослідити прилеглі території заповідника та довести їх унікальність, а отже і право приєднатись до територій заповідного фонду Кам’яних Могил. Наряду з дослідниками з університетів України, до участі в експедиції були запрошені вихованці гуртків екологічного краєзнавства Запорізького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. Тож, наприкінці червня, делегація від КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР була направлена до с. Назарівка Володарського району. До складу делегації ввійшли вихованці 5 гуртків Центру з Верхньотокмацької ЗОШ Чернігівського району, ЗОШ № 58 Орджонікідзевського району, ЗОШ № 51, ЗОШ № 24, ліцею № 99, гімназії № 45, ЗЗНВК «Мала гуманітарна академія» Хортицького району та КЗ «Січовий колегіум-інтернат» ЗОР м. Запоріжжя. Очолили делегацію юних дослідників досвідчені краєзнавці-педагоги Центру та шкіл області Шелегеда Олена Романівна, Бадіон Олександр Петрович, Шелегеда Віталій Іванович, Жаков Олександр Володимирович, Солоха Світлана Олексіївна, Похилько Світлана Павлівна, Гуріна Наталія Григорівна.



Тиждень експедиції для юних вихованців пройшов у напруженому графіку роботи в польових умовах та з довідниками, в камеральній обробці зібраних матеріалів та підготовці гербаріїв. Результатом спільних зусиль гуртківців-екологів та їх керівників, стало вивчення 40 гектарів прилеглої до заповідника землі. Саме на цих гектарах були виявлені рідкісні рослинні угруповання ковили Лесинга, ковили волосистої, мигдалю низького, деревію «витонченого», карагани скіфської, до складу яких входять рідкісні представники рослинного світу: ендеміки «Кам’яних Могил» – деревій голий, волошка несправжньоблідолускова, вудсія альпійська; гострокільник волохатий, астрагал український, цибуля Пачоського та круглоголова.

Окрім рослинного світу, під час експедиції було детально вивчено світ комах «Кам’яних Могил». Серед всього різноманіття представників класу Комахи, що зустрічалися юним екологам, були зафіксовані такі види Червоної Книги України: ірис плямистий, дибка степова, вусач земляний-хрестоносець, махаон, подалірій, бражник дубовий, бражник Прозерпіна, совка сокиркова, сколія-гіганська, ксилокопа звичайна (бджола-тесляр).

Результати проведених досліджень краєзнавці Центру систематизують та оформлять в звіти та наукові роботи, які представлять на обласній краєзнавчій конференції «Мій рідний край» у грудні цього року, яка і буде присвячена 85-тиріччю заповідника «Кам’яні Могили». Таким чином отримана під час літньої експедиції інформація про головні проблеми та природні багатства заповідної території буде донесена до широкого кола зацікавлених.

Крім науково-пошукової діяльності, вихованці КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР під час експедиції мали змогу добре відпочити та оздоровитися, знайти нових друзів і отримати нові, безперечно приємні враження та емоції. Цьому сприяли краса природного світу, магічна атмосфера Кам’яних Могил, веселі конкурси, диспути і, безумовно, вечірні пісні коло багаття під супровід класичного акомпанементу туристського життя – гітари.

Команда юних краєзнавців – учасників літньої екологічної експедиції та їх керівники виражають вдячність адміністрації заповідника «Кам’яні Могили», а особливо директору – Сіренку Віктору Олександровичу, за надану можливість ознайомитися з природою цієї унікальної ділянки степу, за можливість отримати нові знання та розширити кругозір, за нові враження та гарний відпочинок.

Краєзнавчий відділ КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР сподівається й надалі продовжувати плідну співпрацю із заповідником, досліджувати його території, висвітлювати актуальні питання на конференціях й приймати участь у майбутніх експедиціях.


культорганізатор краєзнавчого відділу
КЗ "ЗОЦТКУМ" ЗОР
Похилько С.П.












Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 1443 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz