Субота, 20.04.2024, 03:05
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

15:01
На Мелітопольщині проведено польовий етнологічний практикум

На Мелітопольщині проведено польовий етнологічний практикум

З 24 по 25 вересня 2020 року на території Мелітопольського району (околиця с. Костянтинівка) пройшов польовий етнологічний практикум.

Практикум передбачав проведення майстер-класів та конкурсної програми. Майстер-класи були представлені такими напрямками: «Етнографічні методи дослідження», «Визначення етнографічних знахідок», «Визначення та характеристика фольклорного зразка», «Національний одяг та прикраси», «Усна історія». А конкурсна програма складалася з: «Представлення команди», конкурсу «Обрядове дійство», «Усна історія» та контрольний етнолого-краєзнавчий маршрут.

Під час конкурсів юні етнологи-краєзнавці показали справжні перлини свого рідного краю, розказали про етнографічні особливості своєї місцевості, про етноси, які проживають на їх території. У конкурсі «Обрядове дійство» команди показали у формі театралізованої композиції обряд літнього та осіннього календарно-обрядового циклу народних свят. Учасники практикуму занурилися в атмосферу звичаїв та традицій перших зажинок на свято Петра і Павла, потрапили на народні гуляння на Покрову, взяли участь в обряді сватання, поворожили на вечорницях.

Наступного дня команди вийшли на контрольний етнолого-краєзнавчий маршрут. На етапах необхідно було виконати етнографічні дослідження, визначити фольклорний зразок та обрядове значення рослин, охарактеризувати народний одяг, описати етнографічний об’єкт (на прикладі житлової будівлі), виконати завдання з історичної картографії.

Особливо цікавими виявилися випробування на конкурсі «Усна історія». Діти отримали завдання опитати жителів с. Костянтинівка методом «усної історії». Тематика інтерв’ю визначалася заздалегідь і стосувалася шкільних років та випускного. Респонденти були різних вікових категорій, найстарша – 1934 р.н. Юним дослідникам зовсім складно було уявити як можна писати пір’яними ручками соком буряка замість чорнил.

За підсумками конкурсної програми практикуму учасники були нагороджені кубками та грамотами за кращі результати:
І місце – команда «Краєзнавець» Мордвинівської ЗШ І-ІІІ ст. Мелітопольської районної ради, вихованці гуртків КЗ «Центр туризму» ЗОР (кер. Жейнова Л.М.);
ІІ місце – «Темеринда» вихованці гуртків Приморського відділу КЗ «Центр туризму» ЗОР м. Бердянськ (кер. Бєлінська О.С.);
ІІІ місце – «Полазники» вихованці гуртка «Українське народознавство» КЗ «Центр позашкільної освіти» ММР ЗО м. Мелітополь (кер. Човпило О.В.).

У проведенні майстер-класу «Національний одяг та прикраси» КЗ «Центр туризму» ЗОР дякує за допомогу Човпило О.В., керівнику гуртка «Українське народознавство» КЗ «ЦПО» ММР ЗО та Горбовій О.А., вчителю Костянтинівського РНВО № 1 «Таврія», керівнику гуртків КЗ «Центр туризму» ЗОР за допомогу у суддівстві конкурсів.

Також дякуємо всім учасникам та керівникам, які взяли участь у польовому етнологічному практикумі. Чекаємо вас наступного року на Обласному зльоті юних етнологів-краєзнавців «Я звідси починаюсь як народ, земля моя свята – жива ікона», проведення якого планується на території с. Костянтинівка.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 352 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz