Вівторок, 23.04.2024, 15:07
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:45
На о. Хортиця відбулися змагання серед працівників освіти

На о. Хортиця відбулися змагання серед працівників освіти

З 16 по 18 вересня 2021 року у м. Запоріжжя на території о. Хортиця (берегова смуга «Турпляж») комунальний заклад «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради провів ХХХІІ обласний зліт-змагання зі спортивного туризму серед працівників освіти.

Традиційно зліт проводився за підтримки Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України з метою надання методичної та практичної допомоги працівникам освіти з туристсько-краєзнавчої роботи в навчальних закладах, а також обміну досвідом між працівниками освіти з питань туризму та краєзнавства.

Для участі у змаганнях прибуло 25 команд працівників освіти об’єднаних територіальних громад районів (міст) Запорізької області, а саме: Олександрівського, Вознесенівського, Шевченківського, Заводського та Комунарського районів міста Запоріжжя; Бердянської, Енергодарської, Мелітопольської міських рад; Великобілозерської, Чернігівської, Більмацької, Михайлівської селищних рад, Олександрійської, Семенівської та Смирновської сільських ради, збірна команда Василівського району, збірна команда Веселівської селищної та Чкалівської сільської рад, збірні команди Костянтинівської та Терпінівської сільських рад, а також закладів обласного підпорядкування ‒ КЗ «Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей» ЗОР та КЗ «Запорізька школа-інтернат «Січовий колегіум» ЗОР.

Команди змагалися у двох вікових групах: «основній», вік учасників до 45 років та «Ветерани туризму», віком від 45 років. Серед команд-учасниць зльоту особливу пошану викликали команди «Ветеранів туризму» до складу яких входили педпрацівники віком 45 років і старше, втому числі і вже пенсіонери, які багато років займаються туризмом.

Програма зльоту складалася з трьох частин: спортивної конкурсної програми, творчої конкурсної програми та змагань на дистанції «Смуга перешкод», по кожній з яких підводився загальний залік.

У спортивній конкурсній програмі учасники мали показати туристсько-спортивні вміння й навички, кращий час виконання завдання та не наробити помилок. До конкурсної програми увійшли спортивне орієнтування «Лабіринт», в’язання туристських вузлів та надання допомоги потерпілому.

Спортивне орієнтування на місцевості «Лабіринт» - дуже динамічний та видовищний вид, - всі учасники отримують карту «Лабіринту», в якому треба зорієнтуватися і відмітити нанесені на карту контрольні пункти. Відмітка робиться електронним чипом, за допомогою якого контролюється час проходження контрольних пунктів і послідовність. Результатом конкурсу є сума часу проходження лабіринту всіма учасника команди, що згуртовує команду, мотивує працювати на спільний результат.

«В’язання туристських вузлів» - конкурс, де учасники повинні продемонструвати вміння в'язати основні вузли, які застосовуються в туризмі. Це ніби абетка спортивного туризму, ази з яких починається будь який похід, тренування або змагання. Педагоги гідно здали цей залік.

«Транспортування потерпілого» - цей конкурс, важливий для учасників оскільки вони при підготовці отримують знання і навички для дій в надзвичайних ситуаціях, коли потрібно не розгубитися і надати необхідну допомогу швидко і якісно. Команди надавали умовно потерпілому учаснику медичну допомогу, а потім переносили його з використовуванням підручних засобів: рюкзаків і жердини, бухти мотузки, саморобних нош з двох жердин і двох вітровок.

Творча конкурсна програма покликана оцінити креативність учасників зльоту, розкрити їх творчий потенціал і таланти.

«Фотоконкурс» проводився у двох номінаціях «Мандруємо Україною та світом» та «Сьогодення освітянського туризму в Запорізькій області». Після експертної оцінки членами журі всі світлини були представлені на імпровізованій фотовиставці для учасників зльоту.

Конкурс «Візитна картка команди» - це яскравий концерт просто неба де впродовж чотирьох годин одна команда змінює іншу, звучать привітання, пісні, жарти, учасники виконують танці, пантоміми та естрадні мініатюри. Цей конкурс ні кого не залишив байдужим.

Змагання на дистанції «Смуга перешкод» – найцікавіша та водночас найскладніша частина зльоту, де на короткій динамічній дистанції команди проходять етапи з пішохідного, велосипедного та водного туризму. До пішохідної частини дистанції увійшли: переправа по колоді через яр, навісна переправа через річку, рух по жердинах, переправа по вірьовці з перилами, подолання перешкоди з використанням підвішеної вірьовки (маятником). Велосипедна частина дистанції включала фігурне водіння велосипеду, яке полягало в проходженні фігур «Коло», «Кільце», «Перенесення предмету» та «Гойдалка». Елементом водного туризму була естафета на двомістній байдарці з поворотами 90 та 180 градусів.

Для підготовки проходження «Смуги перешкод» на передодні змагань організаторами заходу були проведені майстер класи з усіх етапів. Учасники, які не мали достатнього досвіду могли відпрацювати з суддями проходження цих етапів. Для окремих учасників це було перше знайомство з технікою спортивного туризму. Завдяки майстер класам майже всі команди вдало подолали дистанцію «Смуги перешкод».

Згідно висновків головної суддівської колегії переможцями стали:

Вікова категорія «Ветерани туризму»

Командна «Смуга перешкод»:
І місце – збірна команда Мелітопольського району (Костянтинівська та Терпінівська ОТГ);
ІІ місце – команда м. Енергодара, управління освіти Енергодарської міської ради;
ІІІ місце – команда відділу освіти Семенівської сільської ради Мелітопольського району;

Творча конкурсна програма:
І місце – команда м. Енергодара, управління освіти Енергодарської міської ради;
ІІ місце – збірна команда Мелітопольського району (Костянтинівська та Терпінівська ОТГ);
ІІІ місце – команда відділу освіти Семенівської сільської ради Мелітопольського району;

Спортивна конкурсна програма:
І місце – команда Комунарського району м. Запоріжжя, Комунарський територіальний відділ освіти;
ІІ місце – збірна команда Мелітопольського району (Костянтинівська та Терпінівська ОТГ);
ІІІ місце – команда м. Енергодара, управління освіти Енергодарської міської ради;

Вікова категорія «основна»

Командна «Смуга перешкод»:
І місце – збірна команда Василівського району;
ІІ місце – команда м. Мелітополя, Управління освіти Мелітопольської міської ради;
ІІІ місце – команда Смирновської об’єднаної територіальної громади Пологівського району;

Творча конкурсна програма:
І місце – команда м. Енергодара, управління освіти Енергодарської міської ради;
ІІ місце – команда комунального закладу «Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради;
ІІІ місце – збірна команда Мелітопольського району (Костянтинівська та Терпінівська ОТГ);

Спортивна конкурсна програма:
І місце – команда Комунарського району м. Запоріжжя, Комунарський територіальний відділ освіти;
ІІ місце – команда м. Енергодара, управління освіти Енергодарської міської ради;
ІІІ місце – збірна команда Василівського району.

Всі переможці були нагородженні кубками, медалями та грамотами КЗ «Центр туризму» ЗОР та Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, а також грошовими преміями.

Учасники змагань отримали задоволення від змагального процесу, знайомства та спілкування з друзями.

Категорія: Спортивний відділ | Переглядів: 276 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz