Субота, 20.04.2024, 05:56
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

15:21
Науково-практична конференція «Природа острова Хортиця»

Науково-практична конференція «Природа острова Хортиця»,
присвячена 40-ій річниці оголошення геологічного заказника загальнодержавного значення «Дніпровські пороги»

Національний заповідник «Хортиця», КЗ «Центр туризму» ЗОР та Запорізький національний університет 1 листопада 2014 року провели науково-практичну конференцію «Природа острова Хортиця», присвячену 40-ій річниці оголошення найбільшого природно-заповідного об’єкту в нашому техногенно напруженому промисловому місті.

Захід відбувся на базі біологічного факультету ЗНУ. У ньому брали участь учні, студенти, педагоги, аспіранти, викладачі та наукові співробітники провідних установ м. Запоріжжя. Було заслухано понад 30 доповідей, щодо сучасного стану природи о. Хортиця.

Загальногеологічний заказник загальнодержавного значення «Дніпровські пороги» був оголошений Постановою Ради Міністрів Української РСР від 28.10.1974 №500 площею 1383,00 га. До його складу увійшла більша частина острова Хортиця, а також прилеглі до нього скелі та острови. На сьогоднішній день він складає 96% від сумарної площі усіх територій та обєктів природно-заповідного фонду, розташованих у місті Запоріжжя. Основною метою його створення було збереження не тільки комплексу рідкісних для регіону геологічних утворень, але й збереження біорізноманіття на його території.

Співробітники і учні КЗ «Центр туризму» ЗОР прийняли активну участь у конференції.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась директор Центру Митрофанова Тетяна Григорівна.

Заступник директора Шелегеда Віталій Іванович презентував учасникам конференції написані ним у співаторстві з методистом Центру Шелегедою Оленою Романівною науково-популярні книги «Природа о.Хортиця. Знайомі незнайомці», «Природа о.Хортиця. Змії» і збірку учнівських пошукових робіт членів гуртка «Екологічне краєзнавство і туризм» КЗ «Центр туризму» ЗОР під загальною назвою «Природа острова Хортиця», присвячену 40-річчю створення заказника «Дніпровські пороги». За фінансової підтримки НЗ «Хортиця» ці книги були видані у вигляді електронних дисків і поширені серед учасників конференції.

З доповідями про стан флори і рослинності острова Хортиця виступили методист центру Шелегеда О.Р., члени гуртка «Екологічне краєзнавство і туризм» Шепеленко Даша (учениця гімназії № 45) і Пєшикова Валерія (учениця ліцею № 99) – кер. Шелегеда В.І. і Шелегеда О.Р.

Резолюцією конференції визнано необхідність збереження унікального об’єкту природно-заповідного фону, розширення меж за рахунок приєднання території узбережжя Правого берегу р. Дніпро (вздовж о. Хортиця), та проведення подальших спільних досліджень, підготовки спільних програм щодо збереження природних об’єктів; запропоновано видати доповіді учасників конференції окремою збіркою електронного журналу біологічного факультету ЗНУ.

Шелегеда В.І.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 791 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz