Четвер, 25.04.2024, 16:22
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:04
Обласна літня школа для обдарованої молоді

Обласна літня школа для обдарованої молоді

У мальовничому місці Запоріжжя, на Великому лузі, на базі Запорізької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів № 7 з 6 до 17 червня 2016 року проходила Перша обласна літня школа МАН для обдарованої учнівської молоді, що зібрала 80 учнів із різних куточків Запорізької області - переможців обласного етапу МАН - 2016.

Організаторами школи стали Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізька обласна рада. Координаторами роботи Літньої школи були навчальні заклади обласного підпорядкування: КЗ «Центр туризму» ЗОР, КЗ «Центр науково-технічної творчості учнівської молоді «Грані», КЗ «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ст. «Січовий колегіум» при підтримці Запорізького Національного університету, Класичного приватного університету та комунального закладу «Запорізький обласний центр художньо-естетичного виховання учнівської молоді» Запорізької обласної ради.

Основними завданнями школи були визначені:
- формування мотивацій та зацікавленості учнів у подальшій діяльності, що пов’язана з науковою творчістю;
- фахова підготовка учнів за різними профілями Малої академії наук: історико-географічним, фізико-математичним, української й іноземної філології;
- розвиток патріотичних якостей молоді засобами екскурсійно-пізнавальної та художньо-естетичної діяльністі;
- оздоровлення і пізнавальний відпочинок обдарованої молоді під час роботи Школи.

Навчальна програма школи передбачала лекції і практикуми як загальних, так і профільних питань організації наукових досліджень, які проводили відомі науковці, професори та доценти ЗНУ й КПУ: Лепський А.М., Торкут Н.М., Білівненко С.М., Сквірський І.О., Андрєєв А.М., Луц Д.М., Бондаренко О.В., Сорокіна О.С., Бірюкова Т.Ф. та інші.

Педагогами обласних позашкільних закладів КЗ «Центр «Грані», КЗ «Центр туризму», КЗ «Центр естетичної творчості» були проведені майстер-класи з сценічного мистецтва, хореографії, малювання кавою, виготовлення ляльок-мотанок, спортивного орієнтування тощо. Талановита молодь Запорізького краю мала можливість відчути себе спеціалістами з робототехніки, технічного моделювання, кінорежисерами та ораторами.

У рамках Школи для обдарованої молоді Запорізької області учням було також запропоновано розробити і реалізувати за 10 днів групові дослідницькі проекти. Учні обов’язково повинні були врахувати у своїй роботі, такі аспекти: актуальність проекту, обґрунтування мети, шляхи реалізації та результативність проекту, а також використані ресурси.

Усі з інтересом взялися за виконання поставленої задачі, використовуючи всі можливі ресурси. До всіх лекторів Школи ставилися безліч запитань по визначенню мети проектів, дослідницьких завдань, методів дослідження, засобів реалізації, запитань до анкет та методів їх обробки. Учні проводили анкетування слухачів Школи в рамках своєї тематики, анкетували персонал Інтернату №7, своїх батьків. Вивчали риси характеру один одного, колір очей, типи темпераменту, інтереси та хобі, улюблені книжки та популярні Інтернет-ресурси. Розвісили по інтернату рекламні листівки, проводили агітаційні заходи, просили допомоги один у одного. Учні залучали до проектної роботи і персонал інтернату, який з великим задоволенням допомагав їм підбирати необхідний матеріал, малювати наочності, обробляти анкети. Чимало часу діти провели в інтернет-класі для пошуку наукового підґрунтя для проектів та для створення презентацій до свого захисту.

Юні науковці провели значну роботу. Але за допомогою цього виду діяльності вони змогли краще познайомитися, подружитися, плідно поспілкуватися і відпрацювати навички проектно-дослідницької діяльності. Загалом, завдання школи стало для учнів дуже корисним і в дослідницькому, і в комунікативному аспектах.

Всі з нетерпінням очікували дня захисту проектів. І недарма! Кожна команда блискуче представила результати своєї роботи. Розумні, креативні і оригінальні виступи, які доповнювали змістовні презентації, вразили всіх присутніх у залі. Було вражене і журі, яке дещо розгубилося під шаленим шквалом інтелекту, знань та умінь слухачів Школи МАН. Тому розбіжності у балах були незначними, а місця розділилися наступним чином:

І місце розділили проекти «Очі –дзеркало душі» (Школа філології, лідер - Вороніна Марина) та «Люди Х: дестереотипізація» (історико-географічна школа, лідер - Халькевич Дар’я);

ІІ місце посіли учасники проектів «Чи потрібна економія води?» (Школа філології, лідер – Василенко Вікторія) та «Ідеальний склад команди за типом темпераменту» (історико-географічна школа, лідер - Матковська Олена);

ІІІ місце дісталося дослідженням за темами «Способи вивчення мов» (Школа філології, лідер - Лаврик Марія), «Можливості самореалізації підлітків засобами Інтернету» (Школа філології, лідер – Тур Анастасія), «Книги або Інтернет як засоби отримання інформації для підлітків» (історико-географічна школа, лідер - Мащиц Валентина), «Місце та значення Інтернету в житті учасників Літньої школи МАН» (історико-географічна школа, лідер - Григоренко Вячеслав).

А учасники фізико-математичної і школи української філології плідно попрацювати над трьома творчими проектами і презентували організаторам школи проекти: «Емблема Літньої школи МАН», «Емблема Запорізького обласного територіального відділення МАН», «Герб обласного територіального відділення МАН».

Насиченою була й екскурсійна програма Школи. Завдяки фінансовій підтримці Запорізької обласної ради у слухачів Школи була можливість відвідати музеї м. Запоріжжя, комплекси «Запорозька Січ», «Запорізький дуб», здійснити екскурсії містом Енергодаром, відвідати навчально-тренувальний комплекс Запорізької АЕС. Незабутні враження залишилися у учнів і педагогів Літньої школи від гостинного прийому і екскурсій КЗ «Малобілозерська естетична школа-інтернат «Дивосвіт» ЗОР.

Відгуки дітей – слухачів Літньої школи свідчать про те, що вони отримали незабутній досвід та приємні вражання від школи МАН-2016. За результатами опитування, учням найбільше сподобались екскурсії островом Хортиця, відвідування Малобілозерської спеціалізованої естетичної школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт», перегляд і обговорення вистави Запорізького муніципального театру-лабораторії «Vie», профільні лекції з професорами Запорізького національного університету.

За дванадцять днів діти дуже здружились і були раді знайомству з іншими талановитими і обдарованими учасниками Літньої школи МАН з різних профілів.

За підсумками навчальної програми всі учасники отримали сертифікати учасників Обласної літньої школи МАН та грамоти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації за активну участь у дослідницьких і творчих проектах.

На урочистостях з нагоди закриття літньої школи були присутні виконуюча обов’язки директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Вікторівна Сороченко та депутат Запорізької обласної ради Тетяна Миколаївна Ковиліна.

Перша обласна школа МАН - 2016 отримала високу оцінку від її учасників, тож організатори планують зробити її щорічною.

Шелегеда О.Р., Почтарь В.Г., Лєйкіна М.В.

Категорія: МАН | Переглядів: 1102 | Додав: Тиалари | Теги: літня школа, школа для обдарованої молоді, МАН, запорізький центр туризму, мала академія наук
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz