П`ятниця, 26.04.2024, 20:38
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

16:10
Обласний семінар-практикум «Організація краєзнавчих досліджень під час туристсько-краєзнавчих подорожей»

ІНФОРМАЦІЯ
про обласний семінар-практикум для керівників гуртків та вчителів загальноосвітніх закладів «Організація краєзнавчих досліджень під час туристсько-краєзнавчих подорожей»
13.03.2014 р. (Запоріжжя, КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР)

13 січня 2014 року в приміщенні КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР за участю КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся обласний семінар-практикум для керівників гуртків та вчителів загальноосвітніх закладів «Організація краєзнавчих досліджень під час туристсько-краєзнавчих подорожей» (далі – обласний семінар).

У обласному семінарі взяли участь 35 учасників, представники від Василівського, Веселівського, Вільнянського, Гуляйпільського, Михайлівського, Новомиколаївського, Оріхівського районів Запорізької області; міст Енергодара, Токмак, Мелітополя області, та КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР, у тому числі Веселівського та Приморського відділів Центру.

Робота обласного семінару розпочалася з привітання учасників та вирішення оргпитань (Митрофанова Т. Г., директор КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР). Програму обласного семінару-практикуму довів до учасників завідувач методичного відділу КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР Петроченко В. І.

Під час пленарної частини з доповіддю на тему «Використання квестів як технологій активізації пошукової та дослідницької діяльності учнів» виступила старший викладач КЗ «ЗОІППО» ЗОР Сокол І. М. Крім того, було проведено інтерактивний мініквест для учасників семінару з метою практичного оволодіння навичками складання та проведення квестів.


Після невеликої перерви, учасники семінару продовжили роботу у двох секціях.

Секція з гуманітарного краєзнавства

Методист КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР Волобуєв М. С. виступив з доповіддю «Методика проведення квестів та вікторин з краєзнавчого напрямку (на прикладі квесту та вікторини «Вулицями Олександрівська»)», під час якої була представлена міська туристсько-краєзнавча екскурсійна програма учнівської молоді «Відкрий для себе Запоріжжя/ Discover Zaporizhya». Доповідачем було розкрита практична складова процесу створення та організації квесту. Програма передбачає реалізацію заходу у три етапи: екскурсія (березень 2014 р.), на базі якої будується сюжет та завдання квесту і вікторини.

На завершення практикуму для учасників секції гуманітарного краєзнавства методистом КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР Гуленко К. С. було представлено доповідь і медіапрезентація «Методика підготовки та проведення історико-краєзнавчої експедиції» з відповідними практичними рекомендаціями, а на закріплення – ділова гра «Краєзнавча експедиція».

Секція з природничого краєзнавства

Секція природничого краєзнавства складалася з трьох розділів: «Методика досліджень геоморфологічних та гідрологічних особливостей річки» (доповідач: Савельєв О.Г., методист КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР); «Методика польових досліджень флори та рослинності під час краєзнавчих експедицій» (доповідач: Шелегеда О. Р. методист КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР); «Практикум зі збору, визначення та колекціонування мінералів та гірських порід під час краєзнавчих експедицій» (доповідач: Ніколаєв О. С. методист КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР).

У першому виступі Савельєв О. Г. розповів про основні методи, які застосовуються при дослідженні малих річок. Доповідач зосередив увагу на геоморфологічній будові річкових долин та надав комплексний план дослідження та опису річок.

Шелегеда О. Р. у своєму виступі поділилась власним досвідом у проведенні польових досліджень флори та рослинності на прикладі балки Канцерівка (Запорізький район). Також з семінаристами була розглянута колекція гербаріїв рослин Запорізької області.

Далі Ніколаєв О. С. представив на розгляд учасників семінару зразки мінералів та гірських порід Запорізької області, які вони в ігровій формі спробували визначити. Після гри була представлена медіапрезентація, в якій було описано основні методики зі збору, визначення та колекціонування мінералів та гірських порід під час краєзнавчих експедицій.


По завершенні засідання обласного семінару були проведені консультації членів семінару з питань гуманітарного та природничого краєзнавства методистами КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР.

Учасники обласного семінару отримали на CD-дисках значний пакет методичних та дидактичних матеріалів зі спортивного туризму та деяких питань сучасної позашкільної педагогіки, розроблених співробітниками КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР.

Волобуєв М.С., Ніколаєв О.С., Петроченко В.І.







Категорія: Методичний відділ | Переглядів: 1226 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz