П`ятниця, 26.04.2024, 22:01
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

08:45
Пішохідний похід І к.с. вихованців КЗ «Центр туризму» ЗОР Північним Приазов’ям

Пішохідний похід І к.с. вихованців КЗ «Центр туризму» ЗОР Північним Приазов’ям

З 17 по 24 серпня туристською групою (керівник Янущенко Д.В.) учнівської молоді КЗ «Центр туризму» ЗОР був успішно пройдений маршрут пішохідного походу І категорії складності Північним Приазов’ям.

Маршрут походу був наступним: с. Зачатівка – Крайня східна точка Запорізької області – заповідник «Кам’яні Могили» – с. Федорівка – р. Каратиш – р. Берда – Солодка криниця – Захарівська фортеця – с. Новосодатське – с. Осипенко – с. Старопетрівка – с. Новопетрівка – м. Бердянськ.

В перший день групою була відвідана Крайня східна точка Запорізької області – туристичний об’єкт, що був створений у минулому році під час реалізації обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області. Цього ж дня увагу групи привернули до себе народжені Катеринівським гранітним масивом мальовничі краєвиди долини р. Кальчик.

Наступного дня група відвідала заповідник «Кам’яні Могили», що є відділенням Українського державного степового природного заповідника Національної академії наук України. Кам’яні Могили – це гірська країна в мініатюрі, які контрастують з навколишніми степами своєю величною монументальністю. Заповідник відрізняється великим розмаїттям біологічних видів, що мешкають тут. 18 видів рослин, що занесені до Червоної книги України, безперешкодно розвиваються на його території. Великою науковою цінністю є незайманий степ. Кам’яні Могили також є цінним з історико-археологічної точки зору. На сьогодні відомо, що в стародавні часи це урочище було культовим для представників ямних, катакомбних і зрубних культур. По всьому периметру заповідник оперезаний поховальними курганами цих стародавніх культур та цивілізацій.

Далі маршрут пролягав вздовж гранітних берегів річок Каратиш та Берда, де учасники походу ознайомились з унікальними пам’ятками природи скелями Висока та Вуха Віслюка, Миколаївськими гранітними скелями та іншими. Також мандрівники ознайомилась з залишками земляних валів фортець Дніпровської лінії – Захарівської та Петровської, оглянули архітектурні споруди початку ХХ ст. у с. Осипенко.

Закінчувався похід шляхом у напрямку м. Бердянськ піщаним узбережжям Азовського моря, де вбрід довелося переходити гирло р. Берда. Загалом, всі учасники попре спеку подолали маршрут, що склав 140 км, за 8 днів і готові до нових походів.

 
Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 262 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz