П`ятниця, 29.03.2024, 14:40
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

12:11
Подорож до крайньої південної точки Запорізької області

Подорож до крайньої південної точки Запорізької області в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області

7-8 жовтня 2019 року групою вихованців КЗ «Центр туризму» ЗОР з м. Бердянськ та їх керівниками, в рамках обласної туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області, було проведено експедицію до крайньої південної точки. Головна мета експедиції – формування в учнівської молоді любові до своєї Батьківщини, вивчення природи, історії та культури рідного краю, а також встановлення тимчасового пам’ятного знаку «Крайня південна точка Запорізької області». В рамках програми передбачається встановлення подібних знаків і на інших крайніх точках та в Географічному центрі області.

Розпочалася експедиція з відвідування Церкви Святої Трійці, яка знаходиться на околиці м. Приморська. За своєю архітектурою церква відноситься до періоду пізнього класицизму і є пам'яткою архітектури всеукраїнського значення.

Наступною зупинкою було знайомство з Приморським районним краєзнавчим музеєм, біля входу в який вихованців зустрічали скіфські та половецькі кам’яні скульптури. Особливо учасників вразила унікальна двоголова кам’яна баба, знайдена у Приазов’ї, що знаходиться у лапідарії музею. У залі «Природа краю» увагу привернула велика кількість експонатів стародавньої фауни, серед яких були викопні залишки південного слона. До речі, «на щастя-на долю» екскурсовод музею порадила вихованцям потерти зуб цього велетня.

Також у м. Приморську запам’яталися будівлі початку ХХ сторіччя. А саме бібліотека (в минулому – реальне училище) та україно-болгарський ліцей (колишня жіноча гімназія), які кладкою з червоної цегли привертають до себе неабияку увагу.

Далі учасники завітали до селища Приазовське, де у районному музеї дізналися про громаду духовних християн «Молокане Приазовья», про торф’яні розробки, тритомник «Видатні особи Приазов’я» та колекцію ляльок-мотанок. Це спільна праця багатьох майстринь, кожна з них виготовляє ляльку своєї національності розміром до 70 сантиметрів. Їх загальна кількість більше 30.

По дорозі до місця призначення учасників експедиції привітав своєрідний символ смт Кирилівки – золотий олень. Мабуть, так він передавав вітання своїм живим прототипам – оленям, що мешкають на острові Бирючій. Покуштували питну маломінералізовану воду у джерелі Олександра Гука, збудованому в 1950-у році.

Прибувши на Федотову косу, яка знаходиться за смт Кирилівка Якимівського району, експедиційна група урочисто встановила тимчасовий пам’ятний знак «Крайня південна точка Запорізької області» та засвідчила це в пам’ятному листі, який було покладено в капсулу. Капсулу закопали неподалік від пам’ятного знаку (на 50 см південніше). На листі були вказані географічні координати: 46°15' пів. ш.; 36°16' сх. д. Лист засвідчили своїми підписами. За старою традицією в капсулі та поруч з нею вихованці залишили кілька монет: на багатство, розвиток та процвітання.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 444 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz