Четвер, 25.04.2024, 17:40
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:53
Польовий семінар-практикум в урочищі Мамай-Гора

Польовий семінар-практикум в урочищі Мамай-Гора

Продовжуючи гарну традицію проведення польових семінарів відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, 24-26 червня 2021 р. відбувся польовий семінар-практикум для педагогічних працівників Запорізької області «Організація пошуково-дослідницької роботи учнівської молоді», в якому взяли участь 21 педагог.

Робота семінару-практикуму розпочалась з екскурсії «Панським озером» – унікальною пам’яткою природи та історії біля с. Григорівка Запорізького району. Цікавими й пізнавальними стали відвідини Василівського історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова». Учасники семінару побачили не лише музей, підземелля, рештки замку, приміщення флігелів, а й ознайомилися з історією дослідження та планами створення нових експозицій.

Пізнавальними для учасників семінару-практикуму стали екскурсії до Дніпрорудненського та Кам’янко-Дніпровського краєзнавчих музеїв. Також педагоги взяли участь у майстер-класі з виготовлення посуду на гончарному крузі від майстерні «ГончарКа».

Польовий табір було організовано в урочищі Мамай-Гора на березі Каховського водосховища. Починаючи з доби неоліту, ця височина була місцем для поховання. Тут представлені пам’ятки різних археологічних культур – усіх кочових племен, які проходили через цю територію. Різкий бурхливий ріст кількості поховань відбувається саме під час перебування тут скіфів – більш ніж 390 скіфських поховань, що робить скіфський могильник Мамай-Гора найбільшим у степовому Причорномор’ї від Дунаю й до Дону. До затоплення в кінці 1950-х тут був живописний Великий Луг. Щороку Каховське море поглинає берег Мамай-Гори на кілька метрів.

Наступного дня семінар-практикум розпочав свою роботу з подорожі до археологічного комплексу «Солоха». Педагоги ознайомилися з історією дослідження цього відомого скіфського кургану.

Далі впродовж дня відбувалося відпрацювання практичних навичок з географічного краєзнавства та методики польових геологічних досліджень. Ввечері учасники відпрацьовували особливості проведення історичних та природничих екскурсій на прикладі екскурсії територією урочища Мамай-Гора. Третього дня, після згортання польового табору, учасники семінару-практикуму, переїхали до с. Мала Білозірка, щоб відвідати КЗ «Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ст. «Дивосвіт» ЗОР. Педагогів вразила мальовничість та унікальність скульптур, розміщених на території закладу, а екскурсія зразковим шкільним музеєм Малобілозерської школи-інтернату «Дивосвіт» познайомила відвідувачів з чудовою етнографічною колекцією. Багатство місцевих археологічних знахідок відкрила для відвідувачів експозиція Балківського історико-краєзнавчого музею: рештки матеріальної культури первісної людини; кістки динозавра, білого слона, бивні мамонта; знахідки з великої Гайманової могили: мідний казан, уламки посуду, амфори, скіфські баби; експонати козацької доби; предмети побуту та знарядь праці тощо.

Проведення польових семінарів-практикумів КЗ «Центр туризму» ЗОР свідчать про зацікавленість педагогів області організацією пошуково-дослідницької роботи з учнівською молоддю саме у польових умовах.

Щиро дякуємо керівникам і працівникам краєзнавчих музеїв, які відвідали учасники, майстерні «ГончарКа» та директорам і педагогам КЗ «Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ст. «Дивосвіт» ЗОР за цікаві та змістовні екскурсії, гостинність і доброзичливість. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.

Запрошуємо педагогів області долучатися до заходів і конкурсів, які проводить КЗ «Центр туризму» ЗОР. До нових зустрічей!

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 313 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz