Вівторок, 19.03.2024, 07:52
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

11:15
Проведено обласний польовий семінар-практикум з історичного краєзнавства

18-21 червня 2010 року КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР разом з Приморським райВО був проведений обласний польовий семінар-практикум для історико-краєзнавчого активу педагогів «Методи польових історико-краєзнавчих досліджень». В семінарі взяли участь 21 представник від Приморського, Василівського,  Бердянського районів Запорізької області, міст Мелітополь та Енергодар та КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР.

Семінар проходив на території Приморського  району. За програмою семінару в перший день (18.06.10) були проведені практичні заняття (польовий практикум): 1) Проведення історико-краєзнавчих досліджень на місцевості (Гуленко К.С., методист з гуманітарного краєзнавства КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР); 2) Проведення природничо-краєзнавчих досліджень (Петроченко В.І., завідувач методичного відділу КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР); 3) Проведення фотозйомки під час польових краєзнавчих досліджень (Волков А.В., методист зі спортивного туризму КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР).

Другий день семінару (19.06.10) розпочався відвіданням Приморського районного краєзнавчого музею. Учасники семінару ознайомилися з унікальним зібранням експонатів музею та поспілкувалися з його працівниками. На базі музею було проведено практичне заняття: Методи досліджень історичних пам’яток (Гуленко К.С.). Деякий час семінаристи займалися вивченням памяток міста.

Друга половина цього ж дня була присвячена проведенню навчальної історико-краєзнавчої експедиції береговою смугою Азовського моря до м. Приморськ. Під час навчальної експедиції було закріплено знання і вміння семінаристів з методів польових історико-краєзнавчих досліджень.

Під час проведення польового практикуму з дослідження історичних пам’яток учасники семінару розділилися на дві групи. Робота однієї з груп була присвячена дослідженню найбільш давньої православної церкви в Запорізькій області – Свято-Троїцького собору. Друга група вивчала легенди, перекази та реальні факти пов’язані минулому Приморських катакомб. Обидві групи виявили багато цікавих та нових історичних фактів стосовно досліджуваних об’єктів, отримали корисні навички роботи з топографічною картою, старовинними документами, навчилися проводити опитування місцевих старожилів.

На третій день роботи семінару (20.06.10) був проведений польовий практикум: Організація та проведення історико-краєзнавчої експедиції (Гуленко К.С.). В рамках цього практикуму учасники семінару провели археологічну розвідку курганної групи біля с. Азов. Під час роботи вони навчилися виявляти на місцевості курганні могильники, заміряти та описувати їх, відшукувати археологічні знахідки та встановлювати їх датування.

Ввечері був організований круглий стіл, під час якого були підведені підсумки роботи семінару, встановлені напрями подальшої співпраці учасників та перспективи спільних досліджень.

21 червня табір семінару було згорнуто та прибрано територію. Учасники семінару від’їхали до своїх населених пунктів.

Учасникам семінару були презентовані:

1)    Методичні рекомендації «Методи польових історико-краєзнавчих досліджень» (Гуленко К.С.);

2)    Довідник «Природа Запорізького краю» (Петроченко В.І.);

3)    СD-диск з  першоджерелами по історії Запорізького краю, методичними та нормативними документами КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР.

Всі педагоги та краєзнавці, що прийняли участь в семінарі, отримали гарну нагоду покращити свої навички проведення польових досліджень, отримали теоретичні знання з організації краєзнавчих експедиції, з історії півдня України, обговорили проблеми та перспективи гуманітарно-краєзначого напряму.

Гуленко К. С., Петроченко В. І.


Категорія: Новини Центру | Переглядів: 1009 | Додав: Андрей
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz