Субота, 27.04.2024, 02:32
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:09
Регіональний семінар «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди»

Регіональний семінар для керівників гуртків історико-краєзнавчого напряму
Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей
«Історія України ХХ століття: виховний потенціал
історичної правди»

06-08 листопада 2018 року у м. Запоріжжя у приміщенні Запорізької школи-інтернату «Козацький ліцей» відбувся навчальний регіональний семінар-практикум для педагогічних працівників Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди».

У Семінарі-практикумі, який проводився з метою вивчення та поширення передового педагогічного досвіду, підвищення кваліфікації педагогічних працівників туристсько-краєзнавчого напрямку роботи, взяли участь представники Українського інституту національної пам’яті, Українського державного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України, КЗ «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» ЗОР, педагогічні працівники, завідувачі музеями (музейними кімнатами), методисти та особи, відповідальні за музейну справу в районах міста Запоріжжя, містах обласного значення, районах та ОТГ Запорізької області.

Завідувач сектору методичної роботи Ганна Байкєніч виступила із доповіддю «Історична пам’ять як чинник формування національної ідентичності та патріотизму», а Олена Охрімчук – із презентацією «Патріотичне виховання: інтерактивні форми в освітньому просторі та позашкільному закладі». Сектор методичної роботи презентував проекти Інституту для освітян, зокрема, «Відео історію». Особливе зацікавлення викликала виставка «100 років боротьби. Українська революція». Завершився перший день роботи семінару Відвертою розмовою про нові виклики перед краєзнавчо-пошуковою роботою», модератором якої виступив Ігор Кулик, участь у дискусії взяли: від Науково-дослідного інституту українознавства МОН України – Богдан Галайко, Міжнародної благодійної установи «Центр національного відродження» – Тарас Рондзістий, методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти зазначених областей.

У кластері «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди» (модератор Олена Охрімчук) з кураторською лекцією-виставкою «Донбас. Перепрочитання образу» виступав головний спеціаліст відділу аналізу регіональних особливостей та національних меншин Українського інституту національної пам’яті Інституту Ігор Каретніков.

Тему Української революції на Запоріжжі та діяльності ОУН на півдні України в період 1940-1945 років розкрив історик, директор Запорізького науково-дослідного центру «Спадщина» Юрій Щур. Про те, як розпізнавати історичні міфи про Другу світову війну та долати їх, розповів кандидат історичних наук із Запоріжжя Валерій Мороко. Друга частина кластера була присвячена практичним заняттям. Зокрема, в «Освітньому шоурумі» головний спеціаліст відділу організації пам’ятних заходів Володимир Поліщук провів майстер-клас «Ігрові технології в історичному навчальному просторі» разом із презентацією настільної гри «УПА. Відповідь нескореного народу», а аспірантка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Леся Хлипавка – практикум «Навчальні та виховні можливості циклу лекцій «Відеоісторії».

У «Музейному кейсі» за модерацією завідувача сектору методичної роботи Українського інституту національної пам’яті Ганни Байкєніч відбулася презентація досвіду змістового оновлення Музею історії міста Кам’янського, його директором Наталею Булановою і діалог «Реформування музейної роботи в позашкіллі, нові теми, напрями, форми» (провів директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Сергій Неділько).

Останній день присвятили висвітленню історичних питань в інформаційному полі. Зокрема, медіа-експерт, голова Школи медіа-патріотів Євген Бондаренко виступив із лекцією «Міфодизайн: технології управління медіареальністю» і провів спеціальний тренінг, де на конкретних прикладах показав деякі маніпулятивні технології та прийоми використання і перекручування історичних фактів, їх вплив на свідомість і поведінку людини.

Корисною в подальшій роботі керівників гуртків, шкільних музеїв, освітян буде література, яку кожен отримав по завершенні семінару.

З матеріалами Семінару-практикуму можна ознайомитись за посиланням на Гуглдиск
 

Категорія: Патріотичне виховання | Переглядів: 438 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz