Вівторок, 19.03.2024, 05:19
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

14:14
У заповідному урочищі «Лиса Гора» відбувся І обласний польовий скаутський практикум «Гілея – 2009»

 «ГІЛЕЯ 2009» – ПЕРШИЙ СКАУТСЬКИЙ ПРАКТИКУМ

 

Бородін С.Е., КЗ «ЗОЦТКУМ» ЗОР  

   2009 рік в Україні Указом Президента був об’явлений роком скаутського руху, якому в цьому році виповнилося 100 років.
   Рівно 100 років тому, у 1909 році в Англії була створена перша дитячо-юнацька група скаутів (в перекладі означає «розвідник»), яка у подальшому перетворилася у всесвітньо відомий громадський рух людей різного віку, і перш за все молоді, «Скаутинг». Головною метою скаутингу є прогресивне виховання підростаючого покоління, а ключовими елементами – Скаутський Закон і Обіцянка, тобто добровільне особисте зобов’язання людини зробити все залежне, щоб бути вірним етичному кодексу поводження у суспільстві. 
   Тож наприкінці вересня у заповідному урочищі «Лиса Гора», що у Василівському районі, відбувся І обласний польовий скаутський практикум «Гілея – 2009». Організатором зборів скаутів Запорізької області виступив Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді за підтримки громадської організації «Скаути Запорожжя». Головною метою, яку поставили перед собою організатори практикуму, стало відродження скаутського руху у Запорізькій області на засадах патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей Українського народу.

     На перші збори скаутів Запорожжя прибуло 7 команд з м.Запоріжжя і Енергодар, Василівського, Пологівського, Мелітопольського районів області загальною кількістю 60 чоловік. Програма зборів проходила у вигляді активітетів (тематичні бесіди), рольових ігор і конкурсів, які передбачали ознайомлення учасників з головними принципами та елементами скаутського руху. Серед них ативітети «Історія скаутського руху», «Скаутський Закон і Обіцянка», «Піонерінг», «Гайдинг», «Бардівська пісня»; рольові ігри «Безлюдний острів», «Прес-конференція», «Робінзон» тощо. Життя і навчання юних скаутів проходило у польових наметових таборах, а головними цінностями, які охоплює Закон і Обіцянка скаутів, і яких учасники трималися весь час практикуму були:
- Борг перед Богом – взаємовідносини особистості з духовними цінностями життя;
Борг перед іншими – взаємовідносини особистості із суспільством і відповідальність усередині суспільства у самому широкому змісті: родина, місцеве співтоваристсво, країна, світ у цілому, повага до інших і до природи;
- Борг перед собою – відповідальність людини, що додає всі зусилля для розвитку власного потенціалу.

    Тому не випадково територія урочища блищала чистотою і порядком, а головними відносинами між учасниками стали взаємоповага, веселі жарти, творчість і активність у всіх справах практикуму. 
    Прикладом поведінки і скаутської майстерності для учасників стали організатори зборів – досвідчені скаут-майстри обласної скаутської організації «Скаути Запорожжя» під керівництвом Бородіна Сергія Едуардовича.
Серед учасників практикуму найбільш активною виявилася команда «Юні туристи» ЗОШ № 14 Комунарського району м. Запоріжжя, яка стала призером у п’ятьох конкурсах.
   Виявилося, що оснащення та одяг Робінзона, відтворити не так вже і легко. Проте команда Василівської РСЮТур «35 меридіан» справилася з цим завданням блискуче. Незвичний костюм Робінзона з очерету, театральність та ще й музичний супровід оригінально змалювало картину знайомства з П’ятницею. 
   Ерудовані дівчата Костянтинівського ліцею «Веселе сонце» (Мелітопольський район) пожвавили активітет «Гайдінг» своєю цікавістю та досягли не аби – яких успіхів у конкурсах «Історія скаутського руху» і «Прес конференція». Доречи, звання «Кращого табору» здобули саме вони. 
 


   Непросто було першим учасникам конкурсу «Безлюдний острів» Пологівського району «Григорівським робінзонам». Хоча спроби запалити вогонь і виліпити посуд були не дуже вдалими, але показати непоганий результат нашим учасникам все ж таки вдалося. Вони виявилися одними із небагатьох, хто вижити у безлюдних умовах зможе.
   Команда ж Енергодарського Центру туризму «Енергодар» добре себе показала в активітеті «Скаутські закони». Сподіваємося, що семінар їм піде на користь і вони будуть також слідувати цим законам.
   По закінченню першого обласного скаутського практикуму «Гілея – 2009», усі команди отримали грамоти, а найбільш активні учасники навіть дипломи.


   «Пролетіли три дні, а в душі так багато приємного і хочеться лишитися тут аж до зими» - ділиться враженнями учасниця команди Костянтинівського ліцею «Ерудит» Деллалова Оля. На питання дітям, що сподобалося, відповідь – все. Тож, на нашу думку, мета практикуму була досягнута. Діти підкріпили своє здоров’я, зацікавилися скаутським рухом, знайшли собі нових друзів та відпочили у теплій компанії з піснями під гітару.



Категорія: Новини Центру | Переглядів: 1509 | Додав: Андрей | Теги: юні туристи, скаутський рух, указ президента
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz