Четвер, 25.04.2024, 13:28
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

09:45
Участь делегації КЗ «Центр туризму» ЗОР у Міжнародній науковій конференції «Ріки Степової України: екологічна історія»

Відбувся обласний семінар «Використання сучасних ГІС-технологій
у туристсько-краєзнавчій та пошуково-дослідницькій діяльності учнівської молоді»

11 вересня 2020 року в приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася Міжнародна конференція «Ріки Степової України: екологічна історія».

Організаторами конференції виступили Запорізьке наукове товариство ім. Я.П. Новицького та European Society for Environmental History (ESEH). Конференція мала на меті висвітлення впливу природних та фізичних властивостей річкової мережі степового регіону на залюднення навколишніх територій та особливості використання річок людьми.

Захід зібрав представників різних наукових дисциплін: істориків, археологів, ботаніків, екологів, архітекторів. Саме така міждисциплінарність дозволила поглянути на цю історично, комерційно та естетично значущу екосистему, як водна мережа Степової України, по-новому. Не обійшлося й без онлайн-доповідей дослідників – Roman Cybriwsky (USA) та Володимира Маслійчука (м. Київ).

Центр туризму представляли завідувачка організаційно-масового відділу Олена Шелегеда та вихованка гуртка «Екологічне краєзнавство» Юлія Козьміна з доповіддю «Озеро Осокорове (о. Хортиця) крізь призму століть», в якій розповіли про зміни обрисів водних об’єктів плавневої частини острова Хортиця та причини цих процесів; представили «трансформаційну модель» озера Осокорове на основі аналізу картографічних матеріалів за 200 років.

Дослідженню проблем малих річок Запорізької області учнівською молоддю на прикладі гідрологічних експедицій вихованців КЗ «Центр туризму» ЗОР була присвячена доповідь методиста Олександра Савельєва. Дмитро Янущенко, завідувач відділу краєзнавства та патріотичного виховання, у своїй доповіді розказав про водоспади Степової України, на прикладі Запорізької області. Про багаторічні гідрологічні дослідження річки Ожерельної доповів Сергій Горулько, директор КУ «Пологівський ЗЗСО І - ІІІ ступенів № 5», керівник гуртка «Пішохідний туризм» КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Екологічна історія – молода галузь досліджень, яка активно розвивається у світі; у багатьох навчальних закладах Європи і Америки вже введено відповідну навчальну дисципліну. На сьогодні в Україні цей аспект досліджень перебуває поза увагою науковців. Це перша конференція з екологічної історії в Україні, яка започатковує традицію проведення таких наукових заходів.

Категорія: Новини Центру | Переглядів: 264 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz