П`ятниця, 29.03.2024, 00:44
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

08:31
Участь делегації Запорізької області у відкритті Національного музею Голодомору-геноциду в Україні

7 вересня 2021 року в Києві відбувся Міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо», на якому був відкритий «Національний музей Голодомору-геноциду в Україні». Серед експонатів музею – експозиція про нашого земляка, директора Піскошинської школи Веселівського району Запорізької області Воблого Олексія Васильовича, який у період голодомору 1932-1933 років врятував дітей села від голодної смерті.

Мета Форуму – вшанувати пам’ять українців, знищених у ХХ столітті, актуалізувати обговорення в українському суспільстві та міжнародній спільноті теми Голодомору-геноциду 1932–1933 років, масових штучних голодів 1921–1923 років, 1946–1947 років; об’єднати суспільство задля поширення правди про злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом.

У Форумі взяли участь представники Верховної Ради та Уряду України, міжнародних, громадських організацій, наукової спільноти, лідери суспільної думки України, релігійні діячі. Запорізьку область на форумі представляла делегація з педагогів і науковців, до якої входили Володимир Карнаухов – керівник туристсько-краєзнавчих гуртків КЗ «Центр туризму» ЗОР, вчитель Веселівської районної різнопрофільної гімназії, Валерій Стойчев, директор історико-архітектурного музею-заповідника «Замок Попова», Петро Лелюк, працівник архіву м. Полтава, Олексій Воблий, онук героя, випускник Веселівської районної різнопрофільної гімназії та його невістка Людмила Вобла, вчителька Веселівської районної різнопрофільної гімназії.

«Вже 15 років, починаючі з 2006 року, ми збираємо матеріали про життя і громадський подвиг нашого земляка Воблого Олексія Васильовича» - розповів учасник групи дослідників Володимир Карнаухов. У часи голодомору 1932-1933 років Олексій Воблий був директором школи у с. Піскошине Веселівського району Запорізької області. Під виглядом відкритих уроків на природі він збирав зерна та листки рослин, якими годував своїх вихованців. Ось як про ті часи згадують у листах до нащадків педагога учні школи: «В окріп казана Марія Миколаївна, молода дружина Олексія Воблого, сипала кухлик крупи зі своїх скрутних запасів, та покришені листя та насіння, зібрані учнями. Виходив суп, який по великому ополонику насипали в алюмінієві миски і давали дітям. І по склянці чаю. Завдяки цьому великий голод змогли пережити усі учні його школи».

«За порятунок дітей під час Голодомору в період з 1933 по 1937 роки директора школи викликали на допит до міста Мелітополя. У травні 1937 року його з міста до села привезли мертвим» - розповідає Людмила Вобла. «"Це було геноцидом українського народу, засобом його підкорення. Селянам сходитись на кладовище було заборонено. Але наш народ не корився – всі мешканці села, не зважаючи на страх репресій, вийшли на похорони свого вчителя як героя».

У пошуках свідчень про громадський подвиг земляка учасники пошукової групи об'їздили сім областей України, де знаходили свідків тих подій - переважно, це були діти тих дітей, що вижили під час голодомору.

У 2018 році матеріали, зібрані Олексієм Воблим та Володимиром Карнауховим, увійшли в книгу «Людяність у нелюдяний час. Доброчинці в часи Голодомору 1932-1933 рр.», видану Українським інститутом національної пам’яті. А під час Форуму у новому Музеї Голодомору за участі пошукової групи відкрита окрема експозиція-стенд, яка увіковічує пам'ять про Воблого Олексія Васильовича, учителя-подвижника, українського інтелігента, репресованого радянською владою за врятовані житті дітей під час Голодомору, а також направлене клопотання до Президента України про присвоєння йому звання Герой України (посмертно).

Пропонуємо вашій увазі фільм-розслідування про доброчинця Воблого О.В., підготовлений каналом СТБ у програмі «Вікна-Новини»

Нам здається, цей фільм мають передивитися всі педагоги і вихованці нашого Центру. З одного боку, як зразок системної краєзнавчої роботи-дослідження, яке має велике соціальне значення. А з іншого боку, як приклад служіння своїй громаді, Україні. Сподіваємося, що під час поїздок до Києва для вихованців і педагогів Центру, всієї області, відвідання Музею Голодомору буде одним із пріоритетних завдань.

Велика подяка і повага Олексію Воблому, Володимиру Карнаухову, всім учасникам пошукової групи за проведену роботу з увіковічення пам’яті нашого героя-земляка.

Категорія: Новини Центру | Переглядів: 254 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz