Субота, 27.04.2024, 00:57
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

09:11
Відбулась експедиція з активним способом пересування у формі водного туризму, що досліджувала місця розташування Запорізьких Січей

Відбулась експедиція з активним способом пересування у формі водного туризму, що досліджувала місця розташування Запорізьких Січей

З 01 по 09 червня 2021 року групою учнівської молоді КЗ «Центр туризму» ЗОР була проведена експедиція з активним способом пересування у формі водного походу І к.с. (керівник групи Янущенко Д.В.). Маршрут експедиції був наступний: м. Запоріжжя – о. Біляй – с. Розумівка – с. Канівське – с. Біленьке – с. Вищетарасівка – с. Добра Надія – м. Нікополь – с. Капулівка – ур. Панські кручі – с. Покровське – с. Грушевка – с. Золота балка – с. Михайлівка – с. Велика Лепетиха (181 км).

Метою експедиції було дослідження районів місць розташування Запорозьких Січей (Томаківської, Микитинської, Чортомлицької, Нової та Базавлуцької), а також обстеження берегової смуги правого берегу Каховського водосховища на предмет виявлення археологічних об’єктів.

Попри те, що у суспільстві переважає думка, що Запорозькі Січі затоплені водами Каховського водосховища, як було встановлено під час експедиційних досліджень, це не зовсім так. Також на маршруті було виявлено чисельна кількість сучасних пам’яток, пов’язаних з добою козацтва. Так, наприклад, у м. Нікополь, де була Микитинська Січ, окрім пам’ятника Б. Хмельницькому наявна пам’ятна стела на честь обрання у 1648 році Хмельницького гетьманом України. У с. Капулівка є пам’ятний знак першого поховання славетного кошового отамана Івана Сірка, а за селом меморіальний комплекс на його честь.

Також при обстеженні берегової смуги у декількох місцях були виявлені ймовірні культурні шари, що можуть вказувати на наявні археологічні пам’ятки. Крім того проводились спостереження процесів абразії узбережжя Каховського водосховища. Був фотозадокументований його сучасний стан, що у подальшому допоможе у прогнозуванні його змін.

На жаль, через відставання від графіку у зв’язку з несприятливими погодними умовами (грози), не вдалось відвідати Кам’янську Січ у с. Республіканець Херсонської області, де зараз розташований філіал Національного заповідника «Хортиця». Але сподіваємось, наступного року Кам’янська Січ відкриє свої таємниці.

Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 243 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz