П`ятниця, 26.04.2024, 10:28
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

10:10
Відбулась комплексна експедиція узбережжям Азовського моря, присвячена 80-річчю утворення Запорізької області

Відбулась комплексна експедиція узбережжям Азовського моря, присвячена 80-річчю утворення Запорізької області

З 27 по 29 вересня 2019 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо рідним краєм», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області, було проведено краєзнавчу експедицію Приморським та Бердянським районами Запорізької області.

В комплексній експедиції взяли участь 2 гуртки Центру: «Географічне краєзнавство» Промінівської ЗОШ Мелітопольського району (керівниця Катерина Покамєстова) та «Історичне краєзнавство» Веселівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (керівниця Оксана Лісовенко). Кількість учасників склала 17 осіб. Керівництво експедицією здійснювали співробітники Центру Юрій Сало та Олександр Савельєв.

Експедиція проходила з активним способом пересування у формі пішохідного походу 1 ступеня складності. За 3 дні було подолано 37 км за маршрутом: м. Приморськ – р. Обиточна – ур. Борисові кручі – б. Кам'яна – б. Петровська – с. Азовське.

Учасники експедиції на її початку відвідали Приморський районний краєзнавчий музей, де дізнались докладніше про історію заселення регіону, його географічні та геологічні особливості, ознайомились з палеонтологічною та археологічною експозиціями. Це сприяло більш продуктивнішому ходу досліджень в польовій частині експедиції. Серед унікальних експонатів музею – «двоголова» половецька кам'яна баба, дослідження якої ще ведуться.

Гуртківці, йдучи ниткою маршруту, досліджували: абразійні процеси берегової зони Азовського моря, фіксували сучасний екологічний стан узбережжя, проводили палеонтологічні та археологічні розвідки по збору підйомного матеріалу, оглянули одні з найпівденніших курганів в області, оцінивши ступінь їх розораності.

Інтенсивна польова робота на маршруті принесла чудові та досить несподівані знахідки. Зокрема, біля урочища «Борисові кручі» було знайдено скам'янілі кістки тварини. Для фахової оцінки знайденим матеріалам учасники експедиції звернулись до старшої наукової співробітниці відділу природи Запорізького обласного краєзнавчого музею Тамари Деркач. За попередніми оцінками, скам'янілі рештки належать південному слону (Mammuthus meridionalis). Неподалік села Азовське гуртківці натрапили на чудовий зразок кам'яного ядрища з кременю – нуклеус.

Учасники повернулися з експедиції з чудовими спогадами, незабутніми враженнями та новими знайомствами. Результати експедиції будуть висвітлені у листопаді цього року на Обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю», що присвячена 80-річчю утворення Запорізької області, Всеукраїнських конкурсах та конференціях учнівської молоді.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 411 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz