П`ятниця, 29.03.2024, 16:09
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:46
Відбулась третя етнографічна експедиція юних краєзнавців КЗ «Центр туризму» ЗОР

Відбулась третя етнографічна експедиція юних краєзнавців КЗ «Центр туризму» ЗОР

Продовжуючи системну роботу з розвитку етнографічного краєзнавства та популяризації усноісторичних практик в Запорізької області, 25-28 серпня 2021 року на території Смирновської ТГ Пологівського району відбулась етнографічна експедиція юних вихованців та педагогів КЗ «Центр туризму» ЗОР. Подібна експедиція проходить втретє, в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо Запорізьким краєм». В цьогорічних дослідженнях степового краю взяли участь 2 гуртки Центру (керівники Ольга Горбова та Оксана Лісовенко), кількість учасників склала 19 осіб.

Головними завданнями експедиції було провести археографічні та етнографічні розвідки в селах Смирновської ТГ, використовуючи, серед інших, метод усної історії. Етнографічна експедиція була запланована та проводилась кущовим методом.

Експедиція розпочалась з екскурсійної програми селом Вершина Друга, в якому вихованці відвідали місцевий Краєзнавчий музей, а після нього – Музей українського одягу та сімейного побуту. Після екскурсій юні дослідники перемістились до мальовничого ставка р. Берда у с. Вершина Друга, де розмістили наметовий табір. Ввечері учасники експедиції вирушили на свої перші опитування.

Наступні три дні були досить насиченими та цікавими, сповнені кропіткою роботою та несподіваними знахідками. Юні етнографи та педагоги працювали на території сіл Смирнове, Олексіївка та Титове, записуючи ґрунтовні інтерв’ю зі старожилами краю, використовуючи найприйнятніший до подібного роду досліджень метод усної історії. Іноді щемкі та сумні, іноді веселі та відверті розповіді респондентів однозначно допоможуть в дослідженнях історії ХХ ст. нашого регіону. Завершувалась експедиція екскурсією історичним музеєм Олексіївської ЗОШ.

Підводячи попередні підсумки, зазначимо – учасниками було опитано 30 осіб, зібрано чудові зразки селянського реманенту та місцевих вишивок, а також декілька екземплярів дахівки початку ХХ ст. Головним результатом експедиції стане публікація науково-популярного видання за матеріалами польових пошуків юних краєзнавців.

Учасники експедиції щиро вдячні голові Смирновської СР Олександру Романюку та директору Олексіївської ЗОШ Анатолію Котенку за допомогу в організації експедиції та слушні поради по її проведенню. Також висловлюємо вдячність краєзнавцю Віктору Каплію та вчительці Олексіївської ЗОШ Тетяні Стецюн за якісну екскурсійну програму для учасників експедиції.

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 217 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz