Четвер, 25.04.2024, 17:44
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

16:40
Вихованці гуртків прийняли участь у святкуванні 70-річчя визволення Мелітополя

Велика Вітчизняна війна залишила незгладимий відбиток в історії кожної сім’ї. Про цю страшну трагедію не можна забувати. Тому для вшанування пам’яті героїчного подвигу наших дідів та прадідів вихованці гуртків «Екскурсійна справа» та «Історичне краєзнавство» 19 жовтня відвідали військово-історичну реконструкцію «Прорив лінії оборони «Вотан», яка відбулась в с. Мордвинівка Мелітопольського району.

Слід відзначити, що концепцію святкування було затверджено Верховною Радою України. Організаторами заходу виступили Запорізька обласна рада, Мелітопольська районна рада та військово-історичні клуби України.

Для чого ж було проведене дане дійство? На це питання відповів один із учасників реконструкції, який їхав разом з нами в автобусі – Сергій Яворський: «Воєнно-історична реконструкція проводиться з однією метою – для того, щоб показати нам, сучасним жителям нашої країни, те, що відбувалося в роки Великої Вітчизняної війни; передати ті події, які відбувалися насправді, з максимальною історичною точністю».

Вже з самого ранку учасники екскурсії змогли відчути себе майже на фронті. Погодні умови (дощ, сильний вітер та темні хмари) навівали думки про важкий жовтень 1943 року. Але по прибутті на місце реконструкції погода подарувала глядачам тепле сонце та майже безхмарне небо.

На заході була присутня різних видів та розмірів техніка, яка була надана Запорізьким авто-мото клубом «Фаетон»: джипи Willys, вантажні Opel Blitz, радянські бронетранспортери БА-64 та бронеавтомобілі Вермахту Sd Kfz 221, гармати та зенітки обох сторін, а також два літаки, що протягом «бойових дій» кружляли над головами зацікавлених спостерігачів, виписуючи фігури вищого пілотажу. Врешті решт, «наш» підбив «бубнового», і літак фашистів в клубах диму «розбився за горизонтом».

Реконструкція розпочалася близько 13 години дня з мітингу та відкриття оновленого меморіалу. Після вшанування героїв хвилиною мовчання всі присутні поринули в атмосферу жовтня 1943 року. Все відбувалося безпосередньо на бойовому полі, а вже потім до всіх дій приєдналися літаки, які «скидали на землю бомби». Процес супроводжувався надзвичайно реалістичними, гучними безупинними вибухами, які були створені за допомогою найпотужнішої піротехніки (в порівнянні з іншими подібними заходами на території України – про це повідомили реконструктори). Очевидно, що основною метою цих дій було досягнення ефекту правдивості всього, що відбувалося на «полі бою», і це блискуче вдалося організаторам: при кожному вибухові, який піднімав у повітря масу пилу і шматків землі, серце кожного хвилююче здригалося, а стрільба з гвинтівок та автоматів виглядала настільки реалістично, що мимоволі закрадалася думка – а чи не повбивали вони один одного по справжньому? Патрони були холостими і, звісно, не могли нашкодити.

Військові дії проходили на практично рівній місцевості, тож усі гості заходу намагалися зайняти собі місця якнайвище. Часто можна було побачити людей, які спостерігали за діями, сидячи на дахах своїх автомобілів.

Приємно здивувала і загальна атмосфера, яка панувала протягом всього часу тривалості події. Незважаючи на тематику заходу і прохолодну погоду всі відвідувачі були дуже привітними і чемними.

Основною метою цієї поїздки було вшанування пам’яті наших предків, які робили все, щоб подарувати свободу своїм нащадкам. Щиро віримо, що в серці не лише гуртківців, які прийняли участь в екскурсії, а й всіх присутніх сколихнулось почуття вдячності, яке надалі безперервно буде жевріти в їх душах і нагадувати, чим вони зобов’язані героям своєї Батьківщини.

Волобуєв Михайло







Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 591 | Додав: Тиалари
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz