П`ятниця, 26.04.2024, 09:33
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

09:27
Водний байдарковий екотур І категорії складності в Національний природний парк «Дністровський каньйон»

Водний байдарковий екотур І категорії складності
в Національний природний парк «Дністровський каньйон»
(Івано-Франківська - Тернопільська – Чернівецька області)
4-15.07.2018р.

Дністер – одна з найкрасивіших річок у Європі і друга за величиною в Україні. Спустившись з гір, Дністер тече широкою, місцями заболоченою рівниною. Нижче древнього Галича долина Дністра звужується до 200 м. Високі скелясті береги Дністра тут поросли листяними лісами і кущами, з-під скал витікають численні джерела, які в деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, перетворюючись у живописні водоспади. В середній течії Дністра на поверхню виходять кристалічні породи – граніти, гнейси, сієніти, утворюючи подекуди невеликі пороги і перекати. Гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, висотою до 200 м над рівнем річки. У навколишніх селах зустрічаються пам’ятники культури різних народів, що в давнину населяли долину Дністра (церкви, костели, монастирі, палаци, руїни замків і фортець), печери, деякі з яких служили монахам скельних монастирів.

Мальовничий ландшафт гірського типу, чарівні ліси, річка, водоспади, печери, химерні скелі, пам’ятники культури стали основою для створення у цій місцевості у 2010 році Національного природного парку «Дністровський каньйон», що сьогодні входить до переліку 7 природних чудес України. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, збереглися унікальні еталони відслонень гірських порід, які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни, яким близько 500 мільйонів років.

Саме у цю унікальну місцевість здійснила водну байдаркову подорож протяжністю 180 км група ЮНЕКО КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Розпочалася подорож автобусним туром по замкам Тернопільщини, який організував для групи випускник ЮНЕКО 90-х років, а нині бізнесмен і мешканець Тернополя Закревський Андрій. Завдяки Андрію ми познайомилися з природою Національного природного парку «Кременецькі гори», відвідали знамениту Почаївську лавру, родовий палац Вишневецьких, один з представників якого, Дмитро Вишневецький, став засновником першої Запорозької Січі на о. Хортиця, Збаразький замок-фортецю тощо. Перша ночівля групи пройшла у с. Швейков, де Андрій заснував екологічно чисте садово-ягідне господарство.

Водна подорож розпочалася з древнього міста Галич, а закінчилася у м. Заліщики, де Дністер створює фантастичний звив – меандр, відомий на всю Україну.

За час екотуру ми відвідали карстові печери і гроти, які знаходяться у вапняках, унікальні невеликі водоспади – “дівочі сльози”, що збігають по зарослих густими мохами скелях. Скупалися у Джуринському водоспаді, що є найбільшим рівнинним водоспадом України висотою 16 метрів. Здійснили цілу низку пішохідних радіальних подорожей до історико-культурних пам’яток Тернопільщини – замків, палаців, давніх церков і костьолів, вікових дерев, старовинних млинів тощо, що розташовані у населених пунктах Коропець, Раковець, Литячі, Устечко, Нирків, Соколець та інші.

Весь час подорожі погода сприяла нашій групі – дощів майже не було - стіни каньйону затримували не тільки сонячне тепло, а й дощові хмари, луговини буяли квітучим різнотрав’ям, а ліси порадували нас врожаєм грибів – білі, сироїжки, рядовки-зеленушки тощо, які стали смачною приправою до наших страв.

Річка Дністер стала відкриттям для нашої групи і, сподіваємося, пройдений нами маршрут зацікавить туристсько-краєзнавчий актив Запорізького краю.

Кер. групи ЮНЕКО Шелегеда В.І.

Категорія: Робота гуртків | Переглядів: 549 | Додав: Admin2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz