П`ятниця, 29.03.2024, 01:49
   Ви увійшли як Гость • Група "Гості" • RSS
Меню сайту
Напрями роботи
Категорії розділу
Новини Центру [191]
Краєзнавчий відділ [322]
Новини краєзнавчого відділу
Спортивний відділ [285]
Новини туристсько-спортивного відділу
Методичний відділ [152]
Новини методичного відділу
Патріотичне виховання [181]
Новини з питань патріотичного виховання
МАН [94]
Новини щодо Малої академії наук
Бібліотека [148]
Методичні матеріали, додані до розділу "Бібліотека"
Досягнення [82]
Вітання з досягненнями
Робота гуртків [132]
Поточна діяльність гуртків Центру
 

13:38
Вперше проведено етнографічну експедицію Мелітопольським районом

Вперше проведено етнографічну експедицію Мелітопольським районом

З 07 по 09 червня 2019 року відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, в рамках обласної програми учнівської молоді «Мандруємо рідним краєм», було проведено етнографічну експедицію Мелітопольським районом. В експедиції взяли участь 2 гуртки Центру (керівники Горбова О.А. та Жейнова Л.М.), кількість учасників склала 20 осіб. Маршрут був наступний: с.Новгородківка – с.Степне – с.Мар'ївка – с.Полянівка – с.Золота долина – с.Ромашки – с.Долинське. Загальне керівництво здійснював керівник туристських груп (експедицій) Сало Юрій.

Головними завданнями експедиції було провести археографічні та етнографічні розвідки місцями нині неіснуючих німецьких (Марієнфельд, Дармштадт, Йоганесру, Кайзерталь, Ейгенфельд) та чеської (Чехоград) колоній колишньої Ейгенфельдської волості Мелітопольського повіту Таврійської губернії, запис спогадів населення методом усної історії.

Етнографічна експедиція була запланована та проводилась маршрутним методом, який передбачав опитування як заздалегідь обраних респондентів, за вибіркою, що була закладена до програми експедиції, так і зовсім невідомих людей до моменту ознайомлення із конкретним селом. Це дало змогу, наприклад, дізнатися ближче етнічний склад населення зазначених сіл, вплив сучасних міграційних процесів спричинених війною на Сході України тощо. Зазначимо, що за вказаним маршрутом 4 гуртки Центру в жовтні 2019 року вже провели краєзнавчу експедицію, головним завданням якої був збір попередньої інформації для проведення майбутніх досліджень.

Експедиція розпочалась з екскурсійної програми селом Новгородківка (до 1946 року – Чехоград), яку для вихованців організувала вчителька історії Новгородківської ЗОШ Панкова О.В. разом з ученицею Фурман Н. Після ознайомлення з історією колишньої чеської колонії, особливостей громадських та культових будівель села, вихованці розійшлись по адресам респондентів для проведення опитування. В даному селі до сих пір проживає значна частина чеської діаспори, яка с кожним роком скорочується. Саме тому в Новгородківці першочерговим завданням стало опитування саме нащадків чеських переселенців. Відмітимо, що внаслідок різних політичних утисків в ХХ ст., чехи живуть досить «закритою» общиною, неохоче йдуть на контакт та розговорити їх складніше. Ввечері експедиційний загін перемістився до околиць села Степового, де були проведені опитування людей за 70 років, так і більш молодих респондентів. Наприклад, було проведено інтерв’ю з Єльцовим Сергієм, 1976 р.н., домовленість про яке була ще восени 2018 року. Сергій розповів про особливості життя в даному селі, про свою мобілізацію в зону АТО, як він прийшов до язичництва, особливості виноградарства краю та інші не менш цікаві речі.

Наступного дня вихованці проводили опитування на території сіл Мар'ївка, Полянівка та Золота долина, колишніми німецькими колоніями. Слід перебування в цих краях німецьких переселенців відчувається і досі. Перш за все – в архітектурі. Господарські та житлові будівлі хоч і зазнали впливу часу, проте особливості їх проектування суттєво відрізняються від пізніших забудов в цьому краї. Серед громадських споруд варто відмітити будівлі початку ХХ ст . в селі Полянівка: половина забудови Полянівської ЗОШ; сучасна церква, яка в минулому була корпусом місцевої лікарні. Слід про перших господарів даних сіл зберігається й у історичній пам'яті сучасних жителів. Вихованці зафіксували різні свідчення про німців-колоністів: як про добрих господарів, їх релігійність, підприємливість. Особлива увага у розповідях респондентів приділяється згадці про приїзд окремих колишніх жителів цих місць чи їх нащадків вже після депортації, починаючи з 1970-х років і до сьогодення.

Третій день вихованці проводили опитування в селах Ромашки та Долинське, які до 1945 року мали назви Дармштадт і Йоганесру відповідно. Зазначені села є багатонаціональними, значна кількість людей переселялись сюди після Другої світової війни з різних територій СРСР. Одна із мешканок Ромашок, Пупиніна Валентина 1949 р.н., є уродженкою села Полтавка Омської області, яке було засновано українськими переселенцями з Полтавської та Чернігівської губерній у кінці ХІХ ст. Вона розповіла про особливості життя українців в суворих умовах Сибіру, особливості культурного та духовного життя, проблеми ідентифікації. В Долинському експедиційному загону вдалось відшукати фото середини 1970-х років, зроблене нащадками депортованих німців, які приїздили в село. Фото унікальне тим, що на ньому зображено приклад «знаменитих» німецьких кам’яних парканів, в даному випадку, останній в селі – через деякий час він,як і всі інші, був розібраний на цеглу.

Використані експедиційні методи дослідження дозволили вихованцям відпрацювати на практиці теоретичні знання, отримати нові навички та вміння. Залучення автобусу КЗ «Центру туризму» ЗОР дозволило мобільно провести досить незвичну для нашого регіону експедицію – силами вихованців був зібраний значний етнографічний матеріал, зафіксовано сучасний стан архітектури сіл, опитано більше 25 осіб. Головним результатом експедиції стане видання збірки джерел усної історії зазначених сіл на маршруті науково-популярним методом транскрипції. Також накопичені матеріали стануть в нагоді при написанні робіт Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна», Всеукраїнських конференцій. Вихованці, які брали участь в експедиції, матимуть змогу висвітлити результати своєї праці у листопаді 2019 року на ХХXІX обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю», присвяченої 80-річчю утворення Запорізької області.

Учасники експедиції щиро вдячні за чудовий прийом, організацію зустрічі з чеською громадою Панковій Олені Володимирівні та Наталії Фурман; директорці Полянівської ЗОШ Марченко Ніні Василівні за допомогу в пошуку та оповіщення старожилів і сподіваються на подальшу співпрацю.

Відділ краєзнавства та патріотичного виховання

Категорія: Краєзнавчий відділ | Переглядів: 482 | Додав: zpcentrturizmu
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Ми в соцмережах
Важливо
"Сокіл"
("Джура")
Важливо
Ліси
Запорізького краю
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наші партнери

Міністерство освіти і науки України

УДЦТКУМ

Обласна Федерація спортивного туризму

Обласна Федерація спортивного орієнтування

Форма входу
Пошук
Сайт управляється системою uCoz